Veelgestelde Vragen
Sauna's
Bestelling en levering
1. Wat als ik niet thuis ben op het moment dat mijn sauna geleverd wordt?
Het transportbedrijf dat voor ons de sauna levert, biedt u de mogelijkheid om de avond van te voren een tijdsindicatie van de levering in te zien. Mocht u toch niet thuis zijn op dit moment, dan wordt er contact met u opgenomen om de mogelijkheden te bekijken. Anders wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor de levering van uw sauna.
2. Hoe bestel ik een sauna online?
Dit kan heel eenvoudig via onze webshop
3. Kan ik mijn sauna na levering ook laten monteren?
Mocht na levering blijken dat u de sauna toch liever door één van onze monteurs laat opbouwen, dan kunt u contact opnemen met de adviseur.
4. Is levering naar het buitenland mogelijk?
Uiteraard leveren wij ook sauna’s in het buitenland.
5. Wat zijn de bezorgkosten?
De bezorgkosten bedragen 99 euro.
6. Welke betaalmethoden zijn er mogelijk?
Afhankelijk van de vervoerder, heeft u de mogelijkheid om het verschuldigde bedrag te pinnen aan de kassa, te pinnen bij levering, contant te betalen bij levering of naar ons over te maken.
Productinformatie
1. Kan de sauna op maat gemaakt worden?
De sauna kan aan allerlei maatvoeringen worden aangepast. Zelf een sauna met een schuin plafond of schuine wand behoort tot de mogelijkheden.
2. Kan er een raam in de sauna worden ingebouwd?
Er kunnen ramen in de sauna gebouwd worden. Bestaande ramen kunnen zelfs geïntegreerd worden.
3. Wat is het verschil tussen een sauna en een Infraroodcabine?
De sauna berust op convectiewarmte (luchtverwarming) met een temperatuur tussen de 80 en 100 °C. Een infraroodcabine is gebaseerd op stralingswarmte met een temperatuur van ongeveer 45 tot 55 °C.
4. Moet er ontluchting naar buiten aanwezig zijn?
Bij particulier gebruik van een sauna is geen directe ontluchting naar buiten vereist. Een raam of luik dat geopend kan worden is wenselijk. Als de saunakachel met een verdamper is uitgerust, dan is een ontluchting naar buiten aan te bevelen.
5. Welke inbouwmaten zijn nodig voor de saunacabine?
Bij de bouw van een elementensauna moet 5 cm speling aangehouden worden ten opzichte van bestaande wanden. De afstand vanaf de bovenkant van de sauna tot aan het plafond van de woning moet tenminste 10 cm zijn.
6. Heeft een sauna een vaste vloer?
De cabine heeft geen vaste vloer nodig. De saunacabine bestaat uit elementen en wordt op een grondraam geplaatst.
7. Kan een sauna op elke ondergrond staan?
De vloer waarop de saunacabine wordt gebouwd moet waterpas zijn. Kleine oneffenheden kunnen tijdens de montage weggewerkt worden. Een tegelvloer of zeil wordt aanbevolen. Vloerbedekking en laminaat is niet geschikt.
8.Welke elektrische aansluiting heb ik nodig?
Afhankelijk van de grootte van de saunacabine heeft u een 230-V 3×1,5mm2 16A of 400-V 5×2,5mm2 3x16A (maximaal 9,0kW kachel) aansluiting nodig.
9.Wat is het verschil in infraroodstralingen?
Grofweg zijn er twee soorten infraroodstralers: korte golf- en lange golf. De warmte van korte golfstralers dringt dieper door in de huid, waardoor het lichaam van binnenuit opwarmt. Ideaal voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Lange golfstralers dringen minder diep door en zijn meer bedoelt om u te laten transpireren en ontgiften.
10. Is infraroodstraling gevaarlijk?
Infraroodstraling is niet gevaarlijk. In tegendeel: bij verstandig gebruik werkt het zelfs heilzaam.
11. Hoeveel stroom verbruikt een sauna?
Dit verschilt per sauna. Het stroomverbruik kan variëren tussen de 1600 en 3600 watt. Alle sauna’s zijn geschikt voor 230v aansluiting.
12. Hoeveel moet ik drinken voor/tijdens of na het sauna gebruik.
Het is aan te raden niet tijdens de sauna ronden te drinken. Het is beter dat je lichaam het zweetvocht dat het uitscheidt haalt uit de waterreservoirs van het lichaamsweefsel dan gelijk uit het genuttigde water. Drink na afloop van de sauna ronden om het waterreservoir van het lichaam weer aan te vullen.
13. Hoe vaak kan ik gebruik maken van een infraroodcabine?
Bij infraroodcabines met IR-B en IR-C straling kunt u zelf bepalen wat u aangenaam vindt. Bij de full spectrum stralers adviseren wij max. 20 min 3 a 4 keer per week.
14. Hoelang heeft een sauna nodig om op te warmen?
Een full spectrum sauna zal het lichaam direct verwarmen. Voor een aangename temperatuur in de cabine heeft de sauna ongeveer 10 minuten nodig.
15. Hoe laag kan de saunacabine minimaal zijn?
De saunacabine kan minimaal 190 cm zijn, omdat er anders geen glazen deur gemonteerd kan worden. Onder de 190 cm kan er alleen nog gemonteerd worden met een compleet houten deur.
16. Hoe hoog mag de saunacabine maximaal worden?
Het wordt aangeraden om een sauna niet hoger dan 230 cm te maken, omdat de verdeling van de warmte bij hogere cabines niet optimaal is.
17. Kunnen infraroodstralers of infraroodlampen in de sauna ingebouwd worden?
Het wordt niet aanbevolen, omdat vanwege de grootte van de cabine, de afstand van het lichaam tot de stralers of lampen te groot wordt. Zodoende wordt het lichaam niet voldoende verwarmd.
18. Mag u met een pacemaker in de sauna gaan?
Raadpleeg voor het bezoek aan de sauna eerst uw huisarts om mogelijke risico’s te bespreken
19. Mag u in de sauna als u zwanger bent?
Ja. Mits u gezond bent en geen last heeft van zwangerschapscomplicaties. Wees ook voorzichtig gedurende de eerste drie maanden.
20. Mag u met verkoudheid of griep gebruik maken van de sauna?
Bij patiënten met griep of verkoudheid kan het zijn dat de ziekte zich heftig ontwikkeld. Bij een verhoogde temperatuur is het af te raden om gebruik te maken van de sauna. Na herstel is het goed om in de sauna te gaan om de laatste ziekte symptomen eruit te zweten.
21. Mag u met astma gebruik maken van de sauna?
Ja. In de droge hete lucht van de sauna ontspannen de bronchiën. Het is ook gebleken dat saunabezoekers met astma minder aanvallen hebben en dat de ademhalingsmoeilijkheden afnemen.
22. Is de hitte schadelijk voor de huid?
Nee. Door de sterke opwarming van de huid neemt de stofwisseling in de huid tot wel drie keer zo snel toe. Ook de vorming van afweerstoffen neemt hierdoor toe. Door de omvangrijke zweetproductie wordt de huid compleet gereinigd. Smeer de huid na het saunagebruik in met een crème voor een aangenaam gevoel.
23. Mag u in de sauna met een hoge bloeddruk?
De sauna is gezond voor uw bloeddruk. In de sauna zal uw bloeddruk dalen, doordat de bloedvaten verwijden en het bloed dunner wordt. Tijdens het afkoelen, vernauwen de vaten zich juist, waardoor de bloeddruk weer toeneemt. Door dit op de juiste wijze te doen kan de sauna dus bloeddruk regulerend zijn.
24. Mag u met spataderen gebruik maken van de sauna?
Voor beginnende spataderen is de sauna over het algemeen geen belemmering. Het is echter aan te raden om uw huisarts om advies te vragen.
25. Wat is het verschil tussen traditionele Finse- en Bi-O sauna?
In een traditionele Finse sauna is de temperatuur tussen de 80 °C en 100 °C met een luchtvochtigheid tussen de tien en de twintig procent. Bij de Bi-O sauna is de temperatuur tussen de 40 °C en 60 °C met een relatieve luchtvochtigheid van 35% tot 60%.
26.Wat is een stoomcabine?
In een stoomcabine bedraagt de temperatuur ongeveer 40 tot 45 °C met een luchtvochtigheid van ongeveer 100%. Door de hoge luchtvochtigheid voelt de temperatuur in de stoomcabine echter hoger aan.
27. Moet je afkoelen na het gebruik van de sauna?
Ja, u moet altijd afkoelen na het gebruik van de sauna. De mate van afkoelen is afhankelijk van de persoon. U kunt, indien mogelijk, afkoelen in de buitenlucht, gevolgd door een koude of lauwe douche. De liefhebbers kunnen nog van een koud dompelbad gebruik maken. Zo raakt u de overtollige warmte weer kwijt.
Ruilen & retourneren
1. Kan ik mijn aankoop ruilen of retourneren?
Dit is mogelijk binnen zeven dagen en in de originele verpakking.
2. Hoeveel garantie zit er op mijn sauna?
Wij leveren op al onze sauna’s minimaal 2 jaar garantie
3. Ik heb een beschadigd product ontvangen. Wat nu?
Bij ontvangst van een beschadigd product kunt u contact opnemen met uw adviseur van Fonteyn. Er wordt dan samen met u naar een passende oplossing toegewerkt.
Onderhoud
1. Hoe houd ik mijn sauna schoon?
U houdt uw sauna schoon door in de cabine gebruik te maken van handdoeken. Hiermee voorkomt u dat het hout wordt aangetast door transpiratie. Vlekken op het hout verwijdert u door het hout voorzichtig schoon te maken met warm water. Zodra u hiermee klaar bent, is het belangrijk om het hout goed te laten drogen. Daarnaast raden we aan bij iedere saunagang het water in uw waterkuip of emmer te verversen.
2. Hoe onderhoud ik mijn sauna?
Om zo lang mogelijk van uw sauna te genieten, dient u hem het juiste onderhoud te geven, zeker bij intensief gebruik.
- Maak voor het behoud van uw banken en voor extra hygiëne gebruik van een handdoek om op te zitten. Dit geldt voor zowel infraroodcabines als voor traditionele sauna’s.
- Om schimmel, geurtjes, etc. te voorkomen of te verwijderen kunt u gebruik maken van een sauna reinigingsmiddel.
- Traditionele sauna’s kunt u aan de buitenzijde behandelen met een beits of een olie, nooit aan de binnenzijde. Een buitensauna dient altijd behandeld te worden met een beits of olie (alleen buitenzijde).