Zwanger en de sauna

Het is heerlijk om na weken vol stress en spanningen bij te komen in de sauna. Het is een moment waarin je alleen bezig hoeft te zijn met jezelf en kunt luisteren naar je lichaam. Misschien is dat precies waar je naar op zoek bent als je zwanger bent. Maar kun je dan wel naar de sauna? Is de warmte wel goed voor je baby?
We kunnen je gerust stellen. Ook als je zwanger bent, is een bezoekje aan de sauna meestal geen probleem. Wel moet je met een aantal dingen rekening houden. Wij hebben ze in dit blogartikel voor je op een rij gezet.


Zwanger & soms naar sauna

Ging je, voordat je zwanger was, maar heel af en toe naar de sauna? Dan is het beter om de sauna tijdens je zwangerschap over te slaan. Je eigen lichaam is dan namelijk nog niet voldoende gewend aan de wisseling van temperaturen. Dat vraagt daarom meer vitaliteit van je lichaam én dat van je baby.


Zwanger & regelmatig naar de sauna

Was je, voordat je zwanger werd, al een trouwe saunabezoekster? Tijdens je zwangerschap kun je hier gerust mee doorgaan. (Bij een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties geldt dit uiteraard niet!) Let wel op de volgende punten:


De eerste periode van je zwangerschap

In het eerste stadium van je zwangerschap is je baby nog erg kwetsbaar. Het wordt daarom geadviseerd om de eerste 14 weken te wachten met je bezoekje aan de sauna.


14 weken zwanger

Ben je veertien weken zwanger? Dan kun je, als regelmatige saunabezoeker, gerust naar de sauna. Het is heerlijk om tot rust te komen en het is goed voor de gezondheid van je hart, bloedvaten en weerstand. Het is normaal dat je hartslag en die van je baby verhogen. Dit gebeurt ook als je de trap afloopt, fietst en sport. Deze activiteiten kun je ook gewoon blijven beoefenen tijdens je zwangerschap. Blijf wel naar je lichaam ‘luisteren’ en maak je bezoek iets korter. Aanbevolen is een maximum van 10 minuten.


Zwanger & bubbelbad

In de laatste 4 tot 6 weken van je zwangerschap wordt het afgeraden om in een bubbel- en dompelbad te stappen. Het is dan namelijk mogelijk dat je al een zeer kleine ontsluiting hebt. De kans op een infectie neemt hierdoor automatisch toe. Zwemmen in een zwembad is in dit laatste stadium van de zwangerschap nog wel heel goed mogelijk en veilig.
Geniet van je zwangerschap! Bron: http://zwangerensauna.eu/



Fonteyn TV