Winterharde planten en bloemen

Winterharde planten en bloemen

De bomen en struiken verliezen steeds meer blad. Terwijl de natuur in september en oktober nog vol herfstkleuren zat, komt in november de kale, kille winter steeds meer dichterbij. Toch kun je de tuin ook in dit seizoen opvrolijken met mooie winterharde planten. Zo kun je ook tijdens de wintermaanden genieten van een gezellige tuin. In dit artikel vertellen we je welke winterharde planten en bloemen het goed doen tijdens vorst en sneeuw.

Winterzoet (Chimonanthus Praecox)
De geel gekleurde plantjes van de Winterzoet ruiken heerlijk naar viooltjes. De bloemen groeien pas vanaf drie jaar aan de struik en kunnen uitkomen vanaf januari tot eind maart.

Winterheide (Erica Carnea)
Winterheide is goed bestand tegen kou. De heide bloeit in de winter tot aan de lente en is verkrijgbaar met rode, paarse, witte of roze bloemetjes. De heide heeft zeer weinig onderhoud nodig, waardoor je er weinig omkijken naar hebt. Winterheide staat erg mooi in de grond of in potten.

Mahoniestruik (Mahonia X Media)
Deze winterharde struik heeft felgele bloemen, die bloeien van begin december tot eind februari. De bloemen zien er niet alleen mooi uit, maar verspreiden ook nog eens een heerlijke zoete geur.

Klimop (Hedera)
Deze klimop heeft donkergroene bladeren met gele nerven. De bladeren kunnen sterk gepunt of afgerond zijn. Daarnaast bloeien er aan de plant lichtgele bloemen. De klimop kan enorm hoog worden, tot wel twintig meter.

Winterharde bloem

Winterharde bloemen en winterharde planten

Skimmia
Deze winterharde heester is makkelijk in onderhoud en doet het goed in de schaduw. Wie bessen in de plant wil, moet de vrouwelijke variant hebben. De Skimmia bloeit nog niet in de winter, maar je kunt dan al wel genieten van de fel rood-roze knoppen. De bloei vindt plaats in het voorjaar. Dan verschijnen er lichtroze bloemen.

Kerstroos (Helleborus of Nieskruid)
De Helleborus is één van de populairste winterbloeiers. De Helleboris Niger is verreweg de bekendste soort. Deze heeft een witte kleur. Daarnaast zijn er ook veel kleurrijke Helleborus bloemen. Tussen december en april kun je hiervan genieten. Ze gedijen goed op een kleigrond half in de sneeuw.

Viburnum
Deze plant staat ook wel bekend als Sneeuwbal. Deze winterharde plant staat in bloei in de maanden februari en maart. De bloemen van de plant groeien in trosjes en zijn wit tot rozig van kleur. De Viburnum kan enorm groot worden, tot wel vier meter hoog en zes meter breed.

Winterviooltjes
Iedereen kent ze wel, de winterviooltjes. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren als oranje, paars, roze, blauw, geel en wit. Er zijn ook varianten met twee verschillende kleuren. Winterviooltjes groeien het best in een pot, aangezien de grond bij vorst toch iets te koud kan zijn. Uitgebloeide bloemen kun je het best meteen verwijderen. Zo groeien er sneller weer nieuwe knopjes.

Andere bekende winterharde planten zijn:

Buxus, Coniferen, Bergenia Cordifolia, Palmlelies (Yucca) en Stekelnootje.



Fonteyn TV