Beeld je eens in. Bladeren vallen van de bomen en de lucht is helder. Je zit buiten met een warme deken op een comfortabele, zachte bank met een glas wijn of een warme chocolademelk. Het hout knispert en een heerlijke warme gloed van vuur verwarmt je lichaam.
Zie je jezelf al zitten? Niet in het buitenland, maar gewoon in de achtertuin? Met een terrashaard of vuurkorf geniet je namelijk meer van het buitenleven, beleef je gezellige en unieke momenten en heb je het alles behalve koud.
De populaire vuurkorf en terrashaard
Rond 1980 kwamen de eerste terrashaarden op de markt. Sinds die tijd zijn ze steeds populairder geworden. De vuurkorf en terrashaard bieden namelijk warmte, maar het is voornamelijk de geur van het brandend hout die het speciaal maakt. De geur en warmte, en niet te vergeten het buitenleven. Je kunt met een vuurkorf langer buiten genieten en in alle rust een boek lezen of juist tot in de late uurtjes met je vrienden rondom het vuur blijven zitten.
Vuurkorf #1
Een vuurkorf of terrashaard staat boven aan het verlanglijstje van Amerikaanse tuinbezitters. Dit bericht de American Society of Landscape Architects. Waarom? Een vuurkorf voegt een gezellige sfeer toe aan een koele avond. Daarnaast vinden de tuinbezitters het gewoonweg leuk om rond een haard heen te zitten en te staren naar het dansende vuur.
Soorten vuurkorven
Vuurkorven en terrashaarden zijn er in veel verschillende soorten varianten. Van de meest eenvoudige tot erg luxe en gebruiksvriendelijke haarden. Van een metalen bol met beschermde cover tot een eigentijdse oplossing van een terrashaard en tafel in één. De keuzes zijn eindeloos.
Vuur aanmaken
Om vuur in de vuurkorf aan te maken kun je het beste beginnen met een verfrommeld stukje papier of een speciale vuurstarter. Vervolgens kun je wat kleine stokjes in de korf leggen totdat het vuur begint te branden. Zodra het vuur groter is geworden, kun je er grotere takken aan toe voegen. Uiteindelijk kun je twee grotere stukken haardhout bovenop het vuur leggen.
De houtsoorten els, ceder, pecan, eik en zelfs fruithoutsoorten, zoals appel en kersen, zijn zeer geschikt als brandhout.
Veiligheid bij een vuurkorf
Een vuurkorf is gezellig en sfeervol, maar bij vuur hoort ook de nodige veiligheidsmaatregelen. Wij willen je graag op deze maatregelen attenderen.
- Plaats de vuurkorf of terrashaard op minimaal 10 meter van een brandbaar object.
- Vermijd het aansteken van de vuurkorf bij harde wind.
- Zorg dat er altijd water in de buurt in (tuinslang of emmer water.
- Brand geen bewerkt hout.
- Maak je vuur niet aan met benzine of terpentine. Dit zorgt voor zeer gevaarlijke steekvlammen.