Tuinkalender januari: een goede start

Tuinkalender januari: een goede start

Het nieuwe jaar is aangebroken! En hoewel de dagen nog kort en de nachten lang zijn, blijft de tuin een levendige plek. Zelfs op de meest koude en barre januaridagen zijn er nog dingen te vinden die je in de tuin kunt doen. De tuinkalender januari helpt je de juiste zaken in je tuin aan te pakken. Een goede voorbereiding tijdens deze eerste maand van het jaar legt de basis voor een prachtige tuin in het komende voorjaar.

Tuintips januari

In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste tuintips voor januari. We verkennen hoe je je gras tegen de vrieskou beschermt en welke planten wat extra aandacht nodig hebben in deze maand. Ook gaan we dieper in op het snoeien van bomen en struiken en delen we slimme manieren om je vijverbewoners te verzorgen.  Of je nu beginnende groene vingers hebt of al jaren tuiniert, deze tuinkalender voor januari is jouw leidraad voor een geweldige start van het tuinseizoen.

#1. Winterbescherming voor je gazon

Als het buiten vriest, heeft dit ook gevolgen voor je gazon. Vorst kan het gras namelijk kwetsbaar maken. Je gazon is als een slapende tuinbewoner die rust nodig heeft. Daarom is het beter om niet op bevroren gras te lopen. Je zou de grassprieten dan kunnen breken, wat na de dooi bruine en kale plekken kan geven. Als het sneeuwt daarentegen, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de sneeuw gewoon op je gazon laten liggen. Je verwacht het misschien niet, maar de sneeuw doet dienst als een winterjas voor je gras. Het houdt de koude lucht weg van de grond en beschermt de wortels tegen extreme kou. Dus wanneer je tuin in een witte deken gehuld is, denk dan maar zo: onder de sneeuw ligt je gazon veilig en wel te wachten op de lente.

#2. Zorg goed voor planten en struiken

Januari kan af en toe verrassend zacht zijn. Zolang de temperaturen nog niet té ver dalen, kun je nog steeds nieuwe plantjes in de grond zetten. Dit geeft je tuin ook in de koude maanden wat kleur en leven. Mooie opties voor de winter zijn bijvoorbeeld winterheide en viooltjes. Die kunnen namelijk tegen een koudere omgeving.  Als het echt koud wordt, hebben sommige planten en struiken wel wat extra aandacht nodig. Vorstgevoelige planten zoals olijfbomen, palmen of vijgen moet je beschermen tegen de lage temperaturen. Je kunt hiervoor speciale hoezen of dekens gebruiken die je om de plant wikkelt. Zo creëer je een extra laagje tegen de kou.

Heb je bepaalde planten voor de winter naar binnen gehaald? Die hebben ook nog steeds je aandacht nodig. Ze staan dan wel beschut, maar met de verwarming aan kan de binnenlucht droog zijn. Vergeet ze dus niet regelmatig even water te geven. Daarnaast is het goed om ze zo nu en dan wat frisse lucht te gunnen, wanneer het even niet vriest. Dit kun je doen door een raam op een kiertje te zetten. Zo worden deze binnenbloeiers goed onderhouden en kunnen ze in het voorjaar weer fris naar buiten.

#3. Snoeien: timing is cruciaal

Bij snoeiwerkzaamheden is timing alles. Januari is over het algemeen een goede maand om te beginnen, maar houd daarbij wel de thermometer in de gaten. Snoeien doe je het best wanneer het niet vriest. Kou kan verse snoeiwonden namelijk beschadigen en dat verzwakt de planten. Voor houtige gewassen, zoals fruitbomen en sommige struiken, is dit een goede periode om oude en dode takken te verwijderen. Dit zorgt voor meer licht en luchtcirculatie, wat de gezondheid en groei bevordert. Wanneer je snoeit, knip dan altijd net boven een naar buiten gerichte knop, zodat de nieuwe groei niet naar binnen gericht is.

Er zijn ook soorten die je beter niet in januari kunt snoeien, zoals berken, esdoorns en walnoten. Deze kunnen bloeden wanneer ze in de winter gesnoeid worden, en dat verzwakt de boom. Deze bomen snoei je dus het beste in de zomer. Door je tuin in januari alvast snoeiklaar te maken, stimuleer je de planten om in het voorjaar met nieuwe, frisse scheuten te komen. Dat belooft niet alleen een groener uitzicht, maar zorgt ook voor een gezonde en productieve start van het tuinseizoen.

#4. Een veilig winteronderkomen voor vijverbewoners

De vijver in je tuin is ook een punt van aandacht in de tuinkalender januari. Vooral als je vissen hebt. Bij temperaturen onder de 6 graden Celsius gaan vissen in een soort winterslaap. Ze hebben dan veel minder voedsel nodig. Voer ze dus niet, of heel weinig, omdat overgebleven voer de waterkwaliteit kan verminderen en de vissen daar last van kunnen hebben. Bescherm je vijverbewoners ook tegen indringers, zoals reigers. Deze vogels blijven in Nederland tijdens de winter en zien je vissen als een makkelijke maaltijd. Een goed gespannen vijvernet houdt hongerige reigers op een afstand!

Met strenge vorst kan de vijver dichtvriezen. Dat is gevaarlijk voor de vissen, omdat het zuurstofgehalte in het water dan snel daalt. Het beste kun je dus een wak in het ijs houden. Maar let wel op: dit doe je niet door het ijs te breken! De schokgolven die daarbij ontstaan, kunnen je vissen namelijk fataal worden. Gebruik liever een vijververwarmer. Of zet een pan met heet water op het ijs om het langzaam te laten smelten. Zo geef je de vissen en andere vijverbewoners de zuurstof die ze nodig hebben om de winter door te komen.

#5. Extra hulp voor vogels 

Tijdens de winterse maanden kunnen vogels en andere dieren in je tuin ook wel wat extra hulp gebruiken. Met het koude weer is het voor hen lastiger om voedsel te vinden. Hang daarom vetbollen op of strooi vogelzaad op een voedertafel. Zo help je niet alleen de vogels door de winter, je geniet ook nog eens van hun aanwezigheid in je tuin.

 

Verder is januari een uitstekende tijd om je voor te bereiden op de lente. Denk bijvoorbeeld alvast na over je tuininrichting voor het komende seizoen. Wil je extra plantenbedden, een moestuin beginnen of nieuwe tuinmeubelen aanschaffen? Het maken van een tuinplan kan je veel inspiratie geven en helpen om straks in het voorjaar direct aan de slag te gaan.  In onze showroom en op onze website vind je alles om van jouw tuin een echte oase te maken, van knusse tuinhuisjes tot luxe veranda's, en van ontspannende spa's tot verfrissende zwembaden. Kom langs of neem een kijkje op onze website, en laat je alvast inspireren voor het tuinseizoen dat komt!



Fonteyn TV