November is een maand van verandering voor je tuin. Maar dat betekent niet dat je alleen nog maar vanachter het raam kunt genieten. Fonteyn biedt ook nu alles om je tuin een plek te laten blijven waar je heerlijk kunt vertoeven. Of het nu gaat om een knus tuinhuis, een mooie buitenkeuken of een warme spa, we hebben het voor je én vertellen je hoe je ze winterproof maakt. Samen met ons maak je je tuin helemaal winterklaar en zorg je met deze 7 tips ervoor dat je het buitenleven geen dag hoeft te missen.
November in de tuin: een laatste grote beurt
November is de ideale tijd voor een grondige voorbereiding op de winterperiode. Tijdens deze maand zijn de dagen kort en de temperatuur loopt langzaam terug. Bovendien kan al strenge (grond)vorst optreden. De maand staat in het teken van opruimen, het beschermen van tuinmeubelen en planten en plannen maken voor het voorjaar. Geef deze maand je tuin een laatste grote beurt!
#Tip 1. Planten verzorgen
De gure herfst en winter wind kan de bladeren van je planten doen uitdrogen. Bescherm planten die gevoelig zijn met plantenhoezen. In november kun je bomen en struiken aanplanten en verplanten. Tijdens het verplanten is het goed om een zo groot mogelijke kluit te behouden. Bomen en struiken die veel blad verliezen kunnen tijdens november worden gesnoeid en geleid. Snoeien speelt dan ook een belangrijke rol bij het in goede conditie houden van bomen en struiken. Door uitgebloeide bloemen en dood hout te verwijderen, voorkom je ziektes en stimuleer je de groei van nieuwe bloemen in de lente. Zorg er wel voor dat je de snoeischaar niet té laat in het seizoen tevoorschijn haalt. Dit kan je planten kwetsbaar maken voor vorstschade.
November is ook de perfecte periode om de bodem te verrijken met compost of mest. Zo kan deze tijdens de winter intrekken en je planten van voedingsstoffen voorzien. Door nu te handelen, leg je de basis voor een gezonde, vitale tuin in het voorjaar. En een goede winter voor je tuin betekent een vliegende start in het voorjaar.
#Tip 2. Maak spa's en sauna's winterproof
Terwijl de tuin zich opmaakt voor de winter, is het ook tijd om je wellness tegen de kou te wapenen. Spa's en sauna's zijn op de koude dagen natuurlijk een heerlijke plek om je even terug te trekken. Maar om ze netjes en functioneel te houden, hebben ze wel de juiste zorg nodig. Begin met het controleren van de isolatie: een goed geïsoleerde spa of sauna houdt de warmte namelijk beter vast en is energiezuiniger. Kijk ook of jouw systeem specifieke winterinstellingen heeft om de levensduur te verlengen. Zorg bij spa’s en hot tubs daarnaast voor een goede afdekking. Dat houdt niet alleen de warmte binnen, maar voorkomt ook dat bladeren en takjes je relaxmoment verstoren. Onderhoud is het geheime ingrediënt voor een duurzaam gebruik van je spa en sauna. Reinig de filters, controleer de waterbalans en vernieuw de waterbeschermende middelen. Met deze stappen zorg je ervoor dat ze niet alleen deze winter, maar ook vele seizoenen hierna een heerlijk plekje blijven.
#Tip 3. Pauze voor je zwembad
Waar spa’s en sauna’s ook in de koude maanden aantrekkelijk blijven, is een zwembad dat meestal een stuk minder. Het winterklaar maken van je zwembad betekent dan ook dat je het waterpeil verlaagt en de leidingen leeg laat lopen. Voeg antivries toe om bevriezing te voorkomen. En ook het filtersysteem en de pomp hebben zorg nodig: reinig of vervang de filters en sla de pomp op een vorstvrije plaats op. Afhankelijk van de locatie en het type zwembad, kan een winterafdekking nodig zijn om het schoon en beschermd te houden.
#Tip 4. Het tuinhuis verandert in een winterse schuilplaats
Wanneer de kou zijn intrede doet, transformeert je tuinhuis in een knusse schuilplaats. Het is niet alleen een opslagplek voor tuingereedschap, maar ook een plekje waar je zelfs in de koudste maanden van een kop warme thee geniet te midden van je tuin. Goed onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuinhuis deze rol goed kan vervullen. Controleer daarvoor allereerst of het tuinhuis goed is afgesloten. Dicht alle kieren en gaten om tocht en vocht buiten te houden. Vervang beschadigde of ontbrekende dakshingles en behandel het hout met een weerbestendige lak of beits om schade door vorst en vocht te voorkomen. Zorg ook voor een goede ventilatie. Daarmee voorkom je dat condensatie schade aan de structuur of inhoud aanbrengt.
#Tip 5. Lichtjes en warmte op de veranda
De veranda wordt in november een sfeervolle buitenkamer. Hier kun je, ondanks de kou, heerlijk van je tuin blijven genieten. Een veranda biedt een buffer tegen het gure weer, terwijl je nog steeds volop plezier hebt van de herfstige bomen en planten. De overkapping beschermt je tegen regen en vallende bladeren én is een perfecte plek voor buitenverlichting en decoratie. Zo creëer je extra sfeer wanneer de dagen korter worden. Om je veranda echt comfortabel en gezellig te maken, leg je warme dekens en kussens neer. Zo kun je zelfs op koelere avonden nog lekker buiten zitten. Overweeg ook het plaatsen van een terrasverwarmer of een stijlvolle vuurkorf voor extra warmte en sfeer. En met lichtsnoeren, lantaarns of zelfs een buitenhaard creëer je een heerlijke plek voor knusse winteravonden.
#Tip 6. Tuinmeubelen: winterslaap of wintervast?
Wanneer de winter dichterbij komt, is het belangrijk om te beslissen of je tuinmeubelen in een 'winterslaap' gaan, of dat je ze wintervast maakt. Meubelen die je niet gebruikt, maak je schoon en berg je op op een droge plek. Of je dekt ze af met een weerbestendige hoes. Geniet je ook in de winter graag van je tuin? Dan biedt Fonteyn allerlei meubilair dat tegen een stootje kan. RVS en gecoat metaal zijn materialen die specifiek bedoeld zijn om het hele jaar door buiten te blijven staan. Ze zijn robuust, roestbestendig en bestand tegen vorst. Een simpele reiniging met een zachte borstel en wat sop is voldoende om ze in topconditie te houden.
Ook bepaalde synthetische stoffen zoals wicker kunnen goed tegen winterweer. Ze hebben dan wel af en toe een schoonmaakbeurt en eventueel een beschermende behandeling nodig. Kunststof meubelen zijn eveneens makkelijk schoon te maken én winterhard. Zorg wel dat ze niet te zwaar worden belast, want het materiaal kan bij lage temperaturen breekbaarder worden. Kies je voor houten tuinmeubelen? Zorg dan, om uitdroging en barsten te voorkomen, voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt met olie of lak.
#Tip 7. Blijf ook in november lekker grillen!
Herfst- en winterbarbecues hebben natuurlijk een enorme charme. Er is iets magisch aan grillen terwijl je ademwolkjes uitblaast in de koude lucht. De rokerige geur van de barbecue vermengd met de frisse buitenlucht: een onvergetelijke beleving. En gezellige bijeenkomsten met familie en vrienden rond de warme grill zijn bijna nog leuker dan zomerbarbecues! November hoeft dan ook zeker geen afsluiting van het grillseizoen te betekenen. Met de juiste buitenkeuken en barbecue kan het grillen gewoon doorgaan. Zo worden de herfst en winter extra seizoenen om te genieten van heerlijke, vers bereide gerechten. Zorg wel dat je de buitenkeuken en barbecue klaarmaakt voor wintergebruik. Een stevige hoes beschermt je apparatuur tegen regen en sneeuw. Controleer alle aansluitingen. En vul je gasvoorraad aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
Kortom: laat de herfst en winter geen belemmering zijn voor je buitenplezier. Duik in het uitgebreide assortiment van Fonteyn en ontdek alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke winter in je eigen tuin. Bezoek Europa’s grootste outdoor living mall of ga naar fonteyn.nl en maak van elk seizoen een buitenfeest!