Tuintips september

Tuintips september

De dagen worden steeds korter, de temperatuur daalt geleidelijk: de natuur kondigt het einde van de zomer aan. De zonnige maanden maken plaats voor het najaar en dat heeft zo z’n werking op je tuin. In dit artikel geven we je typische indian summer tuintips.

September is vooral een maand om de oogst binnen te halen. Het fruit dat in de zomer is gerijpt, kan geplukt worden. Verder zijn er ook in deze maand weer genoeg klusjes met betrekking tot je gazon en je beplanting die we hieronder voor je uiteen zetten.

Frambozen plukken

Gazon 

September is een prima maand voor het bijwerken van je gazon of voor het aanleggen van een compleet nieuw gazon. Door de nog warme grond ontkiemen de zaadjes uitstekend. Kleine kale plekken werk je eenvoudig bij door er wat graszaad over te strooien. Je geniet binnen een mum van tijd van een grasveld dat eruit ziet als nieuw. Ook gedurende de nazomer kunnen we te maken hebben met droogte. Het is dan belangrijk om regelmatig te sproeien. Het gras groeit daarnaast minder snel, waardoor er in september ook minder vaak gemaaid hoeft te worden.

Gras tips nazomer

Beplanting

Net als voor het gazon geldt ook voor de bloemborder dat september dé maand is om er nieuwe plantjes in te planten, vanwege de opgewarmde grond. Hierdoor schieten de plantjes snel wortel, zodat ze op tijd zijn opgewassen tegen de winter. Daarnaast kunnen er ook planten als buxusboompjes geplant worden in grote potten voor op het terras. Let er wel op dat de potten niet te nat of te droog staan en geef de aarde regelmatig extra voeding.

Buxus snoeien

Snoeien

Groeien er notenbomen in je tuin? Dan is de nazomer de ideale periode om deze te snoeien. Knip daarnaast de takken van de framboos waar vruchten aan gegroeid hebben af tot de grond en bind nieuwe takken bij elkaar, zodat ze de juiste ondersteuning krijgen. Bezit je een klimhortensia? Snoei dan de bloeitakken terug als ze na de bloei te ver naar voren komen. Gooi tuinafval niet in de GFT bak, maar bewaar het op een grote berg. Na verloop van tijd verteert het afval tot bruikbaar compost om je planten te beschermen en de grond in goede conditie te houden. 



Fonteyn TV