Tuintips mei: voorbereiding op de zomer!

Tuintips mei: voorbereiding op de zomer!

De maand mei is ideaal om als tuinliefhebber aan de slag te gaan met snoeien, planten en maaien. Het is volop lente en alles begint goed te groeien. Het gazon mag iedere week gemaaid worden. Hagen en planten kun je deze maand mooi in vorm snoeien. Daarbij zitten we tijdens de warme lentedagen en -avonden steeds vaker in de tuin. Een gezellig en opgeruimd terras draagt bij aan de start van het buitenleven.

Wil jij precies weten welke tuinklusjes jij kunt doen in de maand mei? Wij hebben de ultieme tuin checklist voor je samen gested! Veel succes én plezier de komende maand in jouw tuin. Met deze tips komt dat vast en zeker goed.

Tuinklussen voor de maand mei

Nu de lente in volle gang is en de dagen langer en warmer worden, is mei de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op de komende zomermaanden. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met je groene avontuur, er zijn altijd klusjes te doen om je tuin te laten stralen. Laten we eens kijken naar enkele essentiële tuinklussen voor de maand mei. Van planten zaaien tot het snoeien: dit zijn de tuinklussen voor de maand mei!

#1. Gazon maaien

Niets lekkerder dan op een mooie lente- of zomerdag te zonnen op een groene grasmat. Zorg er dus voor dat je gazon in topconditie is. Dat doe je door – als er regen voorspelt is – het gazon eens per maand te bestrooien met kunstmest.  Hierdoor kan het water weglopen. Afhankelijk van hoe snel het gras groeit, kun je het gazon vanaf deze maand één tot twee keer per week maaien. Heb je last van plassen water op het gazon of een natte grond, dan kun je een mestvork in de aarde steken en deze zacht heen en weer bewegen. Hierdoor kan het water dieper in de grond wegzakken.

#2. Planten en zaaien

In de lente gaat er niets boven een kleurrijke border. Schoon de plantenborders op en verwijder dode of slecht groeiende planten. Zaden van een- en tweejarigen en vaste planten kunnen direct in de grond geplant worden. Voorbeelden hiervan zijn papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.  Om ervoor te zorgen dat je planten gedijen en een overvloedige oogst produceren, is het belangrijk om ze van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Geef je planten een boost met een organische meststof of compost. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de planten en werk het lichtjes in de grond. Vergeet niet om de instructies op de verpakking te volgen voor de juiste dosering. Nu de kans op nachtvorst is geweken, kunnen ook de voorgezaaide eenjarigen als de tabaksplant en het middaggoud de grond in. Vergeet tot slot niet om luizen en slakken (het liefst biologisch) te bestrijden en wees er op tijd bij om hoge planten te steunen of op te binden!

#3. Vijveronderhoud

Heb je een vijver? Dan moeten de vissen in de vijger vanaf nu weer volop bijgevoerd worden. Om ervoor te zorgen dat er geen voer blijft liggen, kun je beter een aantal keer achter elkaar wat kleine porties geven dan teveel in één keer. Daarnaast kun je mooie en functionele waterplantjes in de vijver plaatsen. Check of het filter nog voldoende water geeft en maak zo nodig alle filtermaterialen goed schoon, zodat het weer optimaal werkt. 

#4. Snoeien

Mei is een prima tijd om te snoeien en te onderhouden.  Verwijder dode takken en bloemen om de groei te bevorderen en de algehele gezondheid van je planten te verbeteren. Snoei ook de struiken en hagen om hun vorm te behouden en licht door te laten. Dit kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Snoei de hagen bij voorkeur op een bewolkte dag; de snoeiwonden genezen dan beter. Controleer de hagen ook altijd op vogelnestjes voor je begint met snoeien. 

#5. Onkruid wieden

Met de stijgende temperaturen groeit niet alleen het gewenste groen, maar ook het onkruid. Neem regelmatig de tijd om onkruid te verwijderen voordat het zich verspreidt en de ruimte en voedingsstoffen van je planten wegneemt. Gebruik een tuinhark of handmatige wiedgereedschap om onkruid te verwijderen, en overweeg mulch te gebruiken om het onkruidgroei te onderdrukken.

#6. Planten watergeven

Nu het weer wat warmer wordt hebben je planten meer water nodig om gehydrateerd te blijven. Geef je tuin regelmatig water, bij voorkeur 's ochtends vroeg of laat in de avond om verdamping te minimaliseren. Richt de aandacht vooral op pas geplante zaailingen en jonge planten, omdat ze gevoeliger zijn voor uitdroging.

#7. Creëer een ontspanningsplek

Een tuin is niet alleen een plek om te werken, maar ook om te ontspannen en te genieten van de natuur. Maak een gezellige zithoek met comfortabele tuinmeubelen, bloempotten en decoratieve elementen. Voeg sfeerverlichting toe voor warme avonden en geniet van het buitenleven in je eigen stukje paradijs.

Met deze tuinklussen voor de maand mei ben je goed op weg naar een weelderige en bloeiende tuin die je de hele zomer lang plezier zal bezorgen. Dus trek je tuinhandschoenen aan, pak je gereedschap en ga aan de slag!



Fonteyn TV