Tuintips voor de maand december

Tuintips voor de maand december

Ontdek de 7 tuintips voor december

Hé tuinliefhebber! Jeuken jouw groene vingers in december wel eens, omdat je de ontspanning van het tuinieren zo mist? Dan hebben we goed nieuws voor je: ook in de winter valt er genoeg te doen in je tuin. Daarom voorziet Fonteyn je in dit artikel van praktische tuintips waarmee je in december aan de slag kunt.  Het is belangrijk om je tuin goed voor te bereiden op de dalende temperaturen en winterse neerslag. Daarnaast werpen sommige werkzaamheden die je in december uitvoert, juist later in het jaar (soms letterlijk!) hun vruchten af.

Dit kun je in december doen in je tuin: 7 tuintips

We starten met een handig lijstje van werkzaamheden die je in december in de tuin kunt uitvoeren. Hierbij is het wel van belang of er al sprake is van nachtvorst, daarover later meer. 

  • Fruitbomen en bessenstruiken snoeien. 
  • Voorjaarsbollen planten. 
  • Gazon onderhouden.
  • Vijver verzorgen. 
  • Vorstgevoelige planten beschermen.
  • Waterbronnen en bestrating vorstvrij houden.
  • Diervriendelijke acties uitvoeren.

Snoeien in december

December is bij uitstek een goede maand voor het snoeien van veel struiken en bomen. Doordat de sapstroom in veel bomen en planten stilstaat in deze periode, voorkom je dat er bloedingen ontstaan door het snoeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor fruitbomen, berken, walnoten, esdoorns, maar ook voor druiven. 

Druivenstruiken snoei je idealiter in november of december, maar in elk geval voor de kerstdagen. Daarna komt de sapstroom langzaam weer op gang. Met de wintersnoei houd je de struik in de gewenste vorm en zorg je ook voor de groei van druiven.

Fruitbomen en bessenstruiken kun je eigenlijk in de hele winterperiode snoeien, maar zorg dat je strenge vorst vermijdt. Daarom kan december een uitstekend moment zijn voor de wintersnoei van bijvoorbeeld je appelboom, perenboom, kruisbessen, rode bessen of witte bessen. In je fruitbomen verwijder je de waterloten: de rechte twijgen die geen bloemen of vruchten produceren, maar wel veel energie vragen. Ook kun je de vorm van je fruitboom verbeteren door bepaalde takken te verwijderen en beschadigde takken weg te snoeien.  Bij je bessenstruiken verwijder je al het oude hout, je behoudt alleen de nieuwe takken die in het afgelopen jaar zijn ontstaan. Snoei alle oude takken van je herfstframboos helemaal tot de grond terug. 

Ook knotwilgen en blauweregen is goed te snoeien in december. Vermijd het snoeien van bomen en struiken die bloeien op de groei van het afgelopen tuinseizoen, zoals steenfruit (kersen, pruimen, perziken) en het heester-Chinees klokje. 

Voorjaarsbollen planten

Is er nog geen nachtvorst geweest? Dan kun je tot half december nog voorjaarsbollen planten. Denk aan narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes. Maar hier geldt wel: hoe eerder je plant, hoe eerder ze opkomen. En je kunt al in september starten met het planten van voorjaarsbollen. Om zeker te weten dat je de nachtvorst voor bent, is het dus slim om niet te wachten tot december. 

Gazon in rust onderhouden

Houd je van een prachtig groen gazon? Dan kun je het hele jaar door werkzaamheden verrichten om de staat van je gazon te optimaliseren. Hoewel de winter een rustperiode vormt voor je gras, betekent dit niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Je hebt wel degelijk een taak: herfstbladeren verwijderen. Grote opeenhopingen van blad kunnen leiden tot het ontstaan van schimmelziektes. Met uiteindelijk kale plekken in je gazon als gevolg. Door gevallen bladeren te verwijderen voorkom je dit. Pas wel op: vriest het? Vermijd het lopen op je gazon dan zoveel mogelijk. Daarmee voorkom je schade, waardoor gele plekken kunnen ontstaan. 

Vijver verzorgen 

Een vijver is erg waardevol voor je tuin. Het vormt niet alleen een aantrekkelijke blikvanger, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in je tuin. Kikkers, padden, libellen en waterkevers vormen een belangrijke schakel in het natuurlijke evenwicht van je tuin. Ze helpen je bijvoorbeeld om insectenplagen onder controle te houden.Er zijn een aantal werkzaamheden die je in december kunt uitvoeren, waarmee je jouw vijver goed verzorgt. Als je een ondiepe vijver van minder dan 30 centimeter diepte hebt, bestaat de kans op bevriezing in december. Laat je waterplanten daarom binnenshuis overwinteren. 

Zwemmen er vissen in je vijver? Dan is het belangrijk dat de waterkwaliteit goed blijft. Daarvoor kun je een luchtpomp aansluiten. Zo voorkom je dat het water bevriest. Heb je geen pomp, bevriest je vijver toch én valt er ook een laag sneeuw? Veeg de sneeuw dan weg, zodat er voldoende licht bij het water kan komen. 

Nog meer handige tuintips in december

Hoewel ieder seizoen zijn eigen voor- en nadelen biedt, kan (nacht)vorst een flinke spelbreker zijn voor bepaalde elementen van je tuin. Denk aan planten die niet bestand zijn tegen de vorst, maar ook aan bloempotten, de tuinslang of je zorgvuldig aangelegde bestrating. 

Beschermen tegen vorst

Vorstgevoelige planten kun je het beste tijdelijk in potten zetten. Plaats de potten in je schuur of ergens anders binnenshuis. Of kies ervoor om grotere potten, die je niet zo eenvoudig verplaatst, te verpakken met bubbeltjesfolie of een speciale vorstdoek. Wil je beschadigingen en ijsvorming op je bestrating voorkomen? Verwijder de sneeuw dan en gebruik strooizout als het glad wordt. Zorg er wel voor dat het strooizout niet tussen je planten belandt om te voorkomen dat ze afsterven. Vergeet ook je tuinmeubelen niet te beschermen tegen de winterse omstandigheden. In dit artikel lees je daar meer over.

Tuingereedschap onderhouden

Staat je tuin vol met mooie bloempotten? Staan er gieters en ligt er nog een tuinslang? Ruim deze spullen dan allemaal op in je schuur voordat er vorst komt. Rol je tuinslang op en zorg dat al het water eruit loopt. Zo voorkom je dat je tuinspullen kapot vriezen. Vergeet ook niet om je waterleiding buiten af te sluiten. Tap het water goed af voordat je dit doet om vorstschade te voorkomen. December vormt ook een ideale maand om je tuingereedschap eens grondig te onderhouden. Verwijder vuil, hars en sap van je snoeischaren en takkenscharen. Slijp de bladen van je snoeischaren. Verwijder roest van schoffels, harken en spades en wrijf ze opnieuw in met olie. Geef je grasmaaier een onderhoudsbeurt. En vergeet ook niet om je tuinhandschoenen uit te wassen. Zo ben je helemaal voorbereid op het nieuwe tuinseizoen.

Gezelligheid in december

Misschien vind je de kleurloze aanblik van je tuin in december een beetje treurig. Al die bruine stengels en kale takken. Gelukkig kun je er eenvoudig voor zorgen dat je tuin ook in december gezellig aanvoelt: 

  • Zorg voor een vogelhuisje of hang lekkernijen voor de vogels op, zoals slingers van pinda’s en vetbollen. 
  • Versier je tuin met vrolijke kerstlichtjes. Een sfeervolle aanblik in de donkere decemberdagen. 

Heb je een echte kerstboom in huis? Plant deze dan na de kerst met kluit en al in je tuin. Zo geniet je volgend jaar gewoon weer van je eigen kerstboom. Een duurzame oplossing, goed voor de boom, het milieu én jouw portemonnee. 

Tuin winterklaar maken? Denk aan de dieren!

Veel tuinders maken hun tuin klaar voor de winter door dode takken, planten en bladeren te verwijderen. Maar wist je dat dit organische materiaal een cruciale schuilplaats vormt voor insecten en kleine dieren in je tuin? Door dit te laten liggen geef je nuttige diertjes, zoals lieveheersbeestjes, egels en vogels, een veilige plek om te overwinteren.  Ga je aan de slag met onze tuintips in december? Denk dan aan de dieren als je de verleiding voelt om alle dode takken en stengels op te ruimen. Help het ecosysteem in je tuin een handje en laat ze lekker liggen in de winter.  

 



Fonteyn TV