Tuinkalender maart: een frisse start!

Tuinkalender maart: een frisse start!

Maart is een spannende maand voor iedereen met groene vingers. De lucht voelt weer iets warmer en de eerste groene blaadjes verschijnen. Het is de maand waarin we onze tuin echt klaarmaken voor de lente. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! In deze tuinkalender maart geven wij je handige tips en to-do’s om je tuin op de beste manier de lente in te helpen. Of je nu een beginner of een ervaren tuinier bent, deze kalender helpt je om niets te vergeten.

Tuinkalender maart voor een bloeiende tuin

Een bloeiende tuin begint met goede grond. Maart is de ideale maand om de borders te verzorgen. Door nu alvast compost of mest door de grond te mengen, zorg je voor een vruchtbare basis, waar je bloemen en planten straks optimaal van profiteren. En terwijl je de aarde bewerkt, is het slim om meteen het jonge onkruid aan te pakken. Als je nu meteen begint met het verwijderen hiervan, en dit regelmatig blijft doen, bespaar je jezelf een hoop werk in de zomer! Ook mulch speelt een belangrijke rol bij het voorbereiden van je tuin. Dit natuurlijke materiaal, dat je als een laagje over de aarde verspreidt, helpt om vocht vast te houden en de grond te verbeteren. Vooral planten zoals rozen en bessenstruiken krijgen een boost van een mulchlaag. Maar let op: leg mulch wel alleen op plekken waar je zeker weet dat er geen onkruid groeit, anders geef je dat onkruid juist een voorsprong.

Aan de slag met het gazon en de beplanting

Het moment dat het groen in de tuin langzaam tot leven komt, is de perfecte periode om met het onderhoud van het gazon te beginnen. Start met het wegharken van de viltlaag. Zo krijgt het gras meer ademruimte. En zie je kale plekken? Dan is dit hét moment om ze in te zaaien, zodat er straks weer een egaal groene grasmat ligt. Ook verticuteren mag op de takenlijst. Dit helpt om je gazon luchtig te houden. Gebruik een grasprikker voor een goede beluchting en strooi daarna wat compost en zand over je grasmat uit. Compost verrijkt de bodem met voedingsstoffen, terwijl het zand zorgt voor een betere drainage en voorkomt dat de bodem te compact wordt. Hierdoor blijft je gazon in topconditie.

Maar niet alleen het gazon heeft aandacht nodig. Hagen, heesters en bomen kun je nu goed verplanten als dat nodig is. Zorg dat ze stevig staan en geef ze de ruimte om volop te groeien. Bescherm je gevoelige nieuwe aanplant wel meteen met netten of andere afschrikmiddelen tegen hongerige vogels. Zo kan alles ongestoord wortelen.

Aandacht voor de vijver

Nu de lente dichterbij komt, is het ook tijd om naar je vijver te kijken. Het water wordt langzaam warmer. Als het een temperatuur van zeven graden heeft bereikt, kun je weer beginnen met het voeren van de vissen. Doe dit nog wel met mate, een beetje voer is genoeg. Te veel voer blijft op de bodem liggen. Daar kunnen algen van groeien en dat wil je juist voorkomen. Ga ook aan de slag met de planten in en om je vijver. Haal alle dode plantenresten weg die zich tijdens de winter hebben opgestapeld. Dit maakt het water schoner en zorgt ervoor dat het niet zuur wordt. Vergeet ook niet het bodemvuil regelmatig te verwijderen, vooral bladeren en takjes die in de vijver zijn gevallen. Zo houd je het water fris en helder, wat goed is voor de planten en de vissen die in de vijver leven. Een schone vijver betekent een gezonde basis voor alles wat groeit en bloeit in dit stukje water in je tuin.

Snoeien voor de vorm en gezondheid van je planten

Als het om snoeien gaat, is maart de maand waarin je de vorm en gezondheid van veel planten in je tuin een handje helpt. Het is nu bijvoorbeeld de tijd om clematis, je fruitbomen en -struiken, en de winterharde heesters bij te knippen. Door het snoeien haal je de dode en zwakke delen weg, wat ervoor zorgt dat de plant sterker terugkomt. Voor je rozen, inclusief de klimroos, en andere planten zoals de knotwilg en klimop, is dit ook hét moment om ze te snoeien. Let wel goed op: elke plant moet op een andere manier gesnoeid worden. Kijk dus goed hoe je dit het beste kunt doen. Maar het loont de moeite, want goed gesnoeide planten bloeien mooier en groeien gezonder.

En het verwijderen van de dorre delen van planten is niet alleen goed voor de gezondheid van de plant. Het zorgt ook voor een verzorgde uitstraling van je tuin. Verwijder dus al het dode hout dat je kunt vinden en knip verwelkte bladeren en stengels weg. Zo ziet je tuin er weer netjes uit en maak je tegelijk ruimte voor al het nieuwe groen dat gaat komen. Het is even wat werk, maar je tuin zal er straks prachtig bij staan!

Extra aandachtspunten voor maart

Maart is niet alleen het seizoen van snoeien en zaaien, maar ook van voorzorg en onderhoud. Voor nieuwe beplanting geldt dat deze extra vatbaar is voor hongerige vogels, die de jonge scheuten zien als een smakelijke snack.  Om te voorkomen dat je zorgvuldig geplante nieuwe aanwinsten meteen al schade oplopen, kun je ze beschermen met netten of andere afschrikmiddelen. Strategisch geplaatste geluidsapparaten of reflecterende objecten kunnen ook goed helpen om vogels op een afstand te houden.

En last but not least, is maart ook de tijd om je tuinmeubilair op orde te brengen. Na de wintermaanden kunnen je tuinmeubelen waarschijnlijk wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Controleer ook of er reparaties nodig zijn en behandel je tuinmeubilair met de juiste olie of lak, zodat het bestand is tegen de fellere zon en onverwachte lentebuien. Zo zorg je ervoor dat je straks, wanneer de dagen écht warmer worden, meteen neer kunt ploffen en van je tuin kunt genieten!

Bezoek Fonteyn en breng de maart tuinkalender in de praktijk!

We hebben een hoop besproken voor je tuin in maart. Nu je weet wat er allemaal op de maart tuinkalender staat, ben je helemaal klaar om te zorgen voor een tuin waarin alles mooi groeit en bloeit. Maar soms heb je daar wat extra's voor nodig. Misschien een nieuw tuinhuisje voor je gereedschap? Of droom je al van een zwembad voor de warme dagen? Voor alles wat je tuin nodig heeft, kun je terecht bij Fonteyn.

 



Fonteyn TV