Onze tuintips voor de wintermaanden verzameld

Onze tuintips voor de wintermaanden verzameld

Je tuin in de winter links laten liggen? Nee joh, de echte tuinfans genieten het hele jaar door van hun tuin. En niet alleen vanuit hun luie stoel in een warm huis. Maar ook gewoon in de tuin zelf. Dus haal jij deze winter ook lekker even een frisse neus in jouw achtertuin? Er is genoeg te doen in je tuin in de wintermaanden: voorbereidingswerkzaamheden voor het voorjaar, zodat je tuin weer kan stralen! We lopen met je door onze winter tuintips heen.  

Houd je vijver in de gaten 

Van een vijver heb je het hele jaar door plezier, maar in de winter heeft hij wel wat extra aandacht nodig. Het is niet aan te raden om je vijver helemaal dicht te laten vriezen in de winter, dus je kunt het beste een zogenaamde ‘ijsvrijhouder’ (een soort blok piepschuim) in je vijver laten dobberen om dit te voorkomen. Verwijder ook met enige regelmaat bladeren uit je vijver of span in de herfst en winter een fijnmazig net over je vijver welke bladeren uit het water houdt. De bladeren die in je vijver terecht komen, zakken naar de bodem en veroorzaken op den duur groen, troebel water. Dat wil je liever niet!

TIP voor gladde paden: strooi liever niet met zout wanneer een pad door de tuin glad is geworden. Dat brengt schade toe aan je planten. Gebruik zand of zaagsel! 

Tuinplanten in de winter: wat hebben ze nodig?

Stel: er valt een dik pak sneeuw. Het kan zomaar gebeuren. Wat vinden je planten hiervan? Een beetje sneeuw, daar kunnen de meeste planten wel tegen. Sterker nog, sneeuw biedt je planten zelfs bescherming tegen vorst. Maar er let wel op dat het pak niet de dik wordt: dan kunnen je planten bezwijken onder de last van deze sneeuw. Dat zou zonde zijn. Schud de sneeuw dus af en toe van je planten af. Heb je winterharde planten in potten? Geef deze dan water op een moment dat er even een periode geen vorst is. Vorst kan de wortels namelijk wel flink uitdrogen, dus na een vorstperiode kunnen deze potplantjes wel een slokje drinken gebruiken. 

TIP voor je gazon: loop niet over het gras als er vorst is, dat brengt namelijk schade toe aan je mooie gazonnetje. 

Tuingereedschap en tuinmeubilair 

Zin om even wat in de tuin te doen in de winter? Wat dacht je van je tuinspullen die in je tuinhuis staan een onderhoudsbeurt geven? Geef je tuingereedschap een grondige poetsbeurt, slijp je messen, en smeer alle gereedschappen van ijzer in met een klein laagje olie. Dit voorkomt roest! Mocht er toch roest ontstaan? Verwijder dit met staalwol of een staalborstel. Dit is ook een goed moment om bijvoorbeeld je kussenhoezen schoon te maken en voer reparaties uit waar nodig. Geef je tuinmeubelen ook een goede poetsbeurt en bescherm deze waar nodig met hoezen, om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Geef al je tuinspullen vervolgens weer een goede plek, zo zorg je tegelijkertijd dat je tuinhuis of garage ook overzichtelijk en netjes opgeruimd blijft.   





Fonteyn TV