Olijfboom beschermen in de winter? 7x tips

Olijfboom beschermen in de winter? 7x tips

Om een olijfboom in de winter te beschermen, is het belangrijk om de juiste zorg en bescherming te geven. Want bij strenge vorst zal de olijfboom het buiten niet lang overleven. Wij geven je 7 gouden tips om jouw olijfboom de winter door te helpen.

Olijfboom in de winter

In ons klimaat in Nederland is een olijfboom in principe wel winterhard, maar met name kleinere bomen of langere vorstperiodes vragen toch om extra beschermende maatregelen. Hoe dikker de stam, hoe beter je boom tegen vorst kan. Neem vooral het zekere voor het onzekere, beter teveel beschermd, dan een dode olijfboom!  Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -10 C. dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en koude, uitdrogende wind stevig te beschermen.

7 tips voor de olijfboom 's winters

#1.Voor de overwintering controleren op ziekten

Voordat het winter wordt, raden we je aan om de olijfboom te controleren op mogelijke ziekten en insecten. Het mediterrane boompje is normaal gesproken relatief resistent tegen de meeste ziekten, maar toch kan hij het slachtoffer worden van bijvoorbeeld de oogvlekkenziekte (Spilocaea oleagina) of van de bladvlekkenziekte. Als je een aantasting opmerkt, dan moeten de bladeren behandeld worden met een schimmelbestrijdingsmiddel. Zo kan je een verdere uitbreiding voorkomen en ben je zeker, dat je olijfboom veilig de winter doorkomt. 

#2. Bescherm de olijfboom tegen vorst

De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo’n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits. Staat de olijfboom in pot? Pak dan de pot in met een aantal lagen noppenfolie. Dit materiaal werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel. Til de plantenpot van de grond door het plaatsen van bloempotdragers of tegels of bakstenen voor een goede afwatering.

#3. Snoei de olijfboom minimaal indien nodig

Wanneer de takken van een olijfboom vorstschade hebben opgelopen, kun je deze gedeeltelijk terugsnoeien. Doe dit tot maximaal ongeveer 2/3. Het gevolg van het terugsnoeien is dat de aangetaste takken verdwijnen en dat de plant nieuwe scheuten gaat vormen. Het vormen van nieuwe scheuten zorgt er voor dat de plant weer voller wordt en zich hersteld. Snoei de olijfboom regelmatig bij om de vorm en de groei van de boom te behouden.

 
#4. Voldoende lucht

Zorg dat de olijfboom voldoende licht krijgt. Olijfbomen hebben namelijk veel licht nodig om gezond te blijven. Zorg er daarom voor dat wanneer je een beschermhoes gebruikt, deze lucht en licht doorlaat zodat de boom wat frisse lucht krijgt. 

 #5. Beschermen tegen wateroverlast

Als de olijfboom in de volle grond is aangeplant, dan moet je de plant zeker beschermen tegen wateroverlast. Geef daarom heel spaarzaam of zelfs helemaal geen water. De droogteminnende plant is namelijk bijzonder gevoelig voor een permanent natte winter. Vergeelde bladeren kunnen erop wijzen dat de bodem te vochtig is. Bekijk daarom de mogelijkheid om de boom onder een afdak te plaatsen of bescherm het wortelgebied.

#6. Geen extra bemesting

Wat bemesting betreft, hoef je tijdens de wintermaanden geen meststof toe te dienen. Je olijfboom heeft namelijk enkel tijdens de groeiperiode (van april tot september) extra voedingsstoffen nodig. Je kunt eventueel herstel wel in maart/april bevorderen door de boom dan te bemesten. Een olijfboom kan er zeker 3 maanden over doen om bij te komen van vorstschade. Eind mei/begin juni begint een olijfboom pas met het produceren van nieuwe blaadjes en twijgen.

#7. Zorg dat de kluit van de boom licht vochtig is

Ook in de winter moet je in de gaten houden dat de bodem van de olijfboom niet te droog wordt. Controleer hoeveel water je geeft door een vinger een cm of 5 in de grond te steken. Is de grond daar de dag na watergeven al droog? Geef dan wat meer. Is het na 3 of 4 dagen nog steeds nat? Dan geef je te veel. Worden de bladeren geel of bruin? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Voorkom altijd dat de wortels in een laagje water komen te staan, want deze kunnen daardoor gaan rotten. Als je olijf in een pot staat, leg dan een laag hydrokorrels of bloempotscherven onderin de pot, waar overtollig water tussen weg kan zakken. Maar let op: geef nooit water als het vriest!



Fonteyn TV