Een landelijke tuin ademt een natuurlijk sfeer. Er is een soepele overgang tussen natuur en tuin. Daardoor ervaar je een gevoel van eenvoud, ruimte en rust. Niet zo gek dus, dat landelijke tuinen een populaire keuze zijn. Wist je dat je voor een mooie landelijke tuin echt niet over een grote boerderij of landhuis hoeft te beschikken? Ook een kleinere tuin kun je een natuurlijk karakter geven door de ideeën voor een landelijke tuin toe te passen in het ontwerp. In dit artikel lees je 7 tips voor het creëren van een tuin met een landelijk gevoel.
Landelijke tuin: een balans tussen tuin en de natuur
Voordat we dieper in het ontwerpen van een landelijke tuin duiken, kijken we naar de specifieke kenmerken van dit type tuinen. Het uitgangspunt voor een landelijke tuin is de ontmoeting tussen natuur en creatie. Je erf moet zo soepel overgaan in het omliggende landschap dat het voelt alsof je tuin eindeloos doorloopt. In zo’n tuin mag de natuur wat meer haar gang gaan. Toch moet je wel goed nadenken over het ontwerp. Juist de aanleg van een landelijke tuin is bepalend voor de natuurlijke sfeer die ontstaat. Zo dragen het gebruik van organische vormen óf juist hele rechte vormen en veel beplanting bijvoorbeeld bij aan het landelijke gevoel. Tegelijkertijd wil je een gevoel van ruimte en rust creëren met het landelijke tuinontwerp.
Belangrijke kenmerken van een landelijke tuin zijn:
- Eenvoud en ruimte: lange lijnen, het liefst een ruim gazon
- Veel beplanting
- Waterpartijen
- Meerdere zithoekjes en leuke doorkijkjes
- Een passende tuinafscheiding
- Natuurlijke tuinaccessoires
#1. Beplanting in een landelijke tuin
Laten we beginnen met het belangrijkste van een landelijke tuin: de beplanting. Hoewel je altijd rekening moet houden met de grondsoort in jouw omgeving, zijn er bepaalde plantensoorten die je regelmatig aantreft in landelijke tuinen.
- Klimplanten: klimplanten zijn een populaire keuze in tuinen met een landelijk karakter, zoals klimroos, blauwe regen, druif en clematis. Deze kun je bijvoorbeeld laten groeien op een pergola, waarmee je direct zo’n speels doorkijkje creëert dat past in dit type tuin.
- Vaste planten: Daarnaast mogen vaste planten niet ontbreken. Heesters zoals sering, vlinderstruik en hortensia’s groeien jaarlijks in grootte, perfect voor een landelijke tuin. Ook planten zoals lupine, akelei, hosta, sierui en smeerwortel passen goed in het ontwerp. Net als siergrassen. Kijk je op tegen de vormsnoei van planten? Geen zorgen. Bij een landelijke tuin passen geen nauwkeurig in vorm gesnoeide planten en struiken. Hier mag de beplanting lekker haar natuurlijke vorm behouden.
- Bomen: Tot slot horen bomen thuis in je beplantingsplan. Denk goed na over de plaats waarop je de bomen plant. Hiermee kun je lange lijnen creëren in je tuin. Tegelijkertijd zorgen bomen voor diepte, hoogte en privacy. In de zomer ontstaan er heerlijke, natuurlijke schaduwplekjes onder de boom. Houdt hier rekening mee in je ontwerp.
#2. Water mag niet ontbreken in een landelijke tuin
In een landelijke tuin mogen waterelementen niet ontbreken. Misschien denk je daarbij direct aan een strak aangelegde vijver, maar er zijn meer mogelijkheden. Voor een landelijke tuin is het belangrijk dat het water op een zo natuurlijk mogelijke manier is opgenomen in het landschap. Ben je gek op vijvers? Zorg dan dat je de vijver zo natuurlijk mogelijk aanlegt en inricht. Dus geen grote betonnen bak met rechte hoeken, maar een vijver met onregelmatige vorm en natuurlijke oevers. Plant struiken en bloemen rondom en voeg waterplanten toe aan de vijver. Leg ook grote stenen rondom de oevers. Zo creëer je met je natuurlijke vijver een fijne verblijfsplek voor allerlei dieren.
In plaats van een vijver, kun je ook kiezen voor het aanleggen van een beekje of stroompje. Of wat denk je van een gezellige kikkerpoel? Wanneer je over een minder grote tuin beschikt, heb je misschien geen ruimte voor grote waterelementen. Ook dan kun je toch zorgen voor water in je landelijke tuin. Bijvoorbeeld door een waterornament te plaatsen.
#3. Gasten in je ecosysteem
Een landelijke, natuurlijke tuin bevat dus veel beplanting en waterelementen. Dat betekent dat je automatisch gasten krijgt in het kleine ecosysteem dat jouw tuin vormt. Sommige gasten zul je met open armen ontvangen, andere niet. Kleurrijke bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. Een prachtig gezicht waarvan je vast en zeker geniet. Ook kikkers, padden en egels leveren een nuttige bijdrage aan het in balans houden van je tuin. Zij eten bijvoorbeeld graag slakken, een voorbeeld van diertjes die je liever niet te veel in je tuin ziet. In elk geval niet in de buurt van je groente! Ook vogels eten slakken, insecten en ander ongedierte.
#4. Een natuurlijke erfafscheiding
Om je tuin een landelijke uitstraling te geven, moet je kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke erfafscheiding. Stel je maar eens voor: een prachtige tuin vol planten, groot gazon en vijverpartij, waar een groot ijzeren hek langs loopt. Dat is geen goede match! Door te kiezen voor een tuinafscheiding met natuurlijke sfeer, versterk je het ruimtelijke gevoel van je tuin. De lange zichtlijnen waarover we het al hadden, spelen hier weer een rol. Plant bijvoorbeeld een mooie beukenhaag of haagbeuk. Maar ook esdoorn, meidoorn, laurier en liguster vormen een mooie erfafscheiding in een landelijke tuin.
Heb je vaak snoeiafval van bomen en struiken? Dan kun je dit gebruiken om een houtwal aan te leggen. Zo creëer je een bossingel waarin veel dieren zich thuis zullen voelen. Denk aan egels en vogels. Jij hebt een plek voor je snoeiafval en de dieren zijn je dankbaar. Wat wil je nog meer? Een andere mogelijkheid is om geen erfafscheiding aan te brengen. Laat het gazon bijvoorbeeld overlopen in de natuur. Of leg een natuurlijke vijver of stroompje aan op de grens.
Wil je toch een afscheiding in de vorm van een hek? Dan is het schapenhek een geliefde keuze in landelijke tuinen. Je kunt hier eenvoudig beplanting tegenaan laten klimmen. Zo ontstaat er alsnog een mooie overgang naar het omliggende landschap.
#5. Bestrating in een landelijke tuin
Ook in een landelijke tuin hoort bestrating thuis. Het vormt zelfs een belangrijk element waarmee je de sfeer van de tuin bepaalt. Kies bijvoorbeeld voor een slingerend wandelpad, dwars door je tuin of langs het water. Oude klinkers, bakstenen of keien passen hier uitstekend bij. Je kunt ook kiezen voor grind, losse houtsnippers of speelse stapstenen. Een groot terras of meerdere gezellige zithoekjes passen uitstekend in een landelijke tuin. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een mooi rond terras aanleggen, bestraat met romantische klinkertjes. Ook een gemetseld muurtje vormt een sfeervolle toevoeging.
#6. Tuinmeubelen voor knusse zithoekjes
In een landelijke tuin tref je vaak meerdere knusse zithoekjes aan. Daarom ontkom je niet aan bijpassend tuinmeubilair! Zo mag een mooie, grote tuintafel natuurlijk niet ontbreken. Zorg bij het kiezen van tuinmeubels dat deze goed passen in de landelijke, natuurlijke sfeer van je tuin. Met houten tuinmeubels zit je sowieso goed. Denk aan meubels van sloophout of steigerhout. Maar ook gietijzeren of metalen meubels kunnen een mooie aanvulling vormen. Vaak hebben de tuinmeubels in een landelijke tuin een sierlijke vorm.
#7. Accessoires voor een landelijke sfeer
Voor een landelijke sfeer kom je met enkele accessoires en tuinmeubelen, in de stijl van een gemiddelde oer-Hollandse boerderij, al een heel eind. Denk aan een houten ligbank, houten tafels of een regenton. Vergeet ook de andere ‘tuinaccessoires’, zoals een boomgaard of losse bomen, niet. Kies bijvoorbeeld voor een oer-Hollandse boom die naadloos aansluit op het landschap. Maak jouw tot slot compleet met gezellige sierkussens, dekens en natuurlijk rotan of rieten lantaarns!
Meer landelijke tuin ideeën opdoen? Laat je inspireren bij Fonteyn!
Wil je meer landelijke tuin ideeën opdoen? Breng dan een bezoek aan Fonteyn, de grootste outdoor showroom van Europa. Ontdek onze zeven tuinspecialiteiten: tuinmeubelen, tuinhuizen, veranda’s, sauna’s, barbecues, spa’s en zwembaden. Onze deskundige adviseurs denken graag met je mee over de inrichting van je landelijke tuin.