Grote tuinmeubel voorjaarsschoonmaak!

Nu het weer voorjaar is, kriebelt het bij veel mensen. We hebben weer zin om alles netjes aan kant te maken en een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Bij de eerste warme lentedagen is het heerlijk om op een beschut plekje in de tuin even bij te komen. Maar zijn jouw tuinmeubelen nog wel zo fris en schoon? Zo niet, voeg dan ook je tuinset toe aan de grote voorjaarsschoonmaak. Niet ieder type tuinmeubel is hetzelfde. Dat geldt ook voor de wijze waarop je ze moet schoonmaken of behandelen. Wel bestaan er een paar basistips voor het reinigen van je tuinset. Sommige tuinsets hebben namelijk een handleiding waarin precies staat hoe en waarmee je je meubels schoonmaakt. Ga ook nooit zomaar in de weer met chloor, olie of schuurmiddelen. Hiermee zou je je mooie tuinset onbedoeld kunnen beschadigen.

Wicker tuinmeubelen schoonmaken

Wicker tuinmeubelen maak je schoon met wat groene zeep en een lauwwarm sopje. Deze tuinmeubelen zijn vaak gemaakt van kunststof. Dit materiaal is vrijwel altijd behandeld met een beschermer dat vuil afstoot. Toch kan zand of stof zich tussen het vlechtwerk aan het kunststof hechten. Door je Wicker tuinmeubelen met een sopje te reinigen, haal je het meeste vuil eenvoudig weg.

Houten tuinmeubelen reinigen

Een tuinset gemaakt van hout heeft vaker onderhoud nodig. Controleer je tuinset goed op vlekken en spocht. Schrob dit eraf met een zachte borstel en spoel de set goed af. Gebruik geen chloor, hiervan beschadigen de houtvezels. Groene aanslag verwijder je met warm water en soda. Seal na de schoonmaak je houten tuinmeubels met een beits of olie.

Metalen of ijzeren tuinset schoonmaken

Onder metalen tuinsets vallen tuinmeubels van aluminium, RVS, ijzer, staal en andere metalen. Op aluminium en RVS na, zijn de meeste van deze metalengevoelig voor roest. Je maakt deze metalen schoon met een milde zeepoplossing of een speciale reiniger. Roest of spocht reinig je door het zacht te schrobben en daarna schoon te vegen.

Kunststof tuinmeubelen reinigen

Veel kunststof tuinmeubelen worden gemaakt van plastic, zoals polyvinyl chloride (PVC) of polyethyleen (PE). Dit is goed te reinigen met een milde zeepoplossing, zoals groene zeep en een sopje. Ga liever niet aan de slag met een schuurspons of harde borstel. Hiermee maak je krasjes in het materiaal. Gebruik bij voorkeur een zachte doek of borstel.

Tuinkussens schoonmaken

Kunnen jouw tuinkussens ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Soms zijn de kussens af te halen en kun je ze in de wasmachine wassen. Lees altijd goed het label met de wasvoorschriften. Met de hand wassen is ook een goede optie. Gebruik hiervoor een sopje met een mild wasmiddel en een zachte borstel. Laat de stof goed drogen, het liefst uit de zon.


Fonteyn TV