DIY: Buitenkeuken maken in 8 stappen

DIY: Buitenkeuken maken in 8 stappen

Wil jij zelf een buitenkeuken maken? Buiten smaakt immers alles beter, toch? Een zelfgemaakte buitenkeuken waar je kunt barbecuen en tot in de late uurtjes een borrel kunt drinken, wie wil dat nu niet? Nu de warme zomeravonden steeds dichterbij komen is dit het juiste moment om zelf een buitenkeuken te maken zodat je jouw culinaire avonturen naar een hoger niveau kunt tillen. In dit blogartikel nemen we je mee in het proces van het zelf maken van een buitenkeuken van beton en delen we enkele tips en tricks.

Buitenkeuken maken: de beton-trend

Voorheen werden buitenkeukens meestal gemaakt van steigerhout. Hout is namelijk erg sterk, heeft een natuurlijke uitstraling en is milieuvriendelijk. Maar tegenwoordig zien we steeds vaker buitenkeukens gemaakt van een combinatie van materialen, zoals hout, beton en natuursteen. Beton is super stevig, bestand tegen weer en wind en kun je makkelijk het hele jaar door buiten laten staan. De rustieke natuurlijke kleur van het materiaal zorgt ervoor dat het makkelijk met andere materialen gecombineerd kan worden. En met betonnen U-elementen of cellen betonblokken maak jij je hetzelf ook nog eens extra makkelijk!

Dit heb je nodig om zelf een buitenkeuken te maken

Materialen:

  • Betonnen U-elementen 40 cm breed of Cellenbetonblok 60x40x7 cm
  • Cementgebonden stucmortel
  • Rubber Seal (coating)
  • Cellenbetonblokken lijm
  • Primer
  • Tegellijm
  • Cement
  • Muurverf buiten

Gereedschap:

  • Handzaag zellenbeton 73 cm
  • Handzaag 45 cm
  • Speciekuip 45 liter
  • Bouwemmer
  • Boormachine
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Hamer
  • Plakspaan
  • Lijmkam
  • Winkelhaak
  • Rubberhamer
  • Tegelsnijder
  • Metaalzaag

# Stap 1. De juiste voorbereidingen

Voordat je begint met de maken van de buitenkeuken, is het belangrijk om eerst de juiste voorbereidingen te treffen.

  • Maak een ontwerp: Denk na over de gewenste grootte, vorm en indeling. Wil je bijvoorbeeld een tuinbar waar gasten kunnen zitten, of heb je liever meer werkruimte voor het bereiden van uitgebreide gerechten? Moet er een barbecue, zoals de kamado bbq, in? Welke functionaliteiten moeten er komen? Maak een schets of gebruik een online ontwerptool om een duidelijk beeld te krijgen van je ideale buitenkeuken.
  • Bepaal de positie en afmetingen: Meet de oppervlakte op waar de buitenkeuken komt te staan. Houd hierbij rekening met de afmetingen van de cellenbetonblokken of U-blokken. Zet de betonblokken of U-elementen op de gewenste positie en meet de oppervlakte goed af met een rolmaat. Hulp nodig? Er zijn ook handige calculators, zoals die van cellenbetonblokken.nl, die je helpen te berekenen hoeveel betonblokken je nodig hebt voor jouw buitenkeuken.
  • Zorg voor een stevigie ondergrond: Controleer vervolgens de ondergrond met de waterpas voordat je gaat beginnen. Deze moet waterpas zijn. Verwijder eventuele begroeiing en egaliseer de grond met bijvoorbeeld vloertegels indien nodig. Houd ook rekening met de benodigde ruimte voor gasleidingen en elektriciteit, afhankelijk van de functionaliteiten die je in je buitenkeuken wilt integreren.

# Stap 2. De fundering maken

Een stevige fundering is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van de buitenkeuken. Gebruik betonblokken of U-elementen om een solide basis te creëren. Zorg ervoor dat de fundering waterpas is en voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de buitenkeuken te kunnen dragen. Moet je de betonblokken zelf nog op maat zagen? Gebruik voor het zagen dan een speciale cellenbeton handzaag. 

# Stap 3. De fundering beschermen

Om de betonblokken tegen vocht te beschermen, breng je een laag Rubber Seal aan op de achterkant van de blokken die de achterwand vormen en op de onderkanten van de blokken die de vloer raken. Bedek de vloer eventueel met stucloper om vlekken te voorkomen. Behandel vervolgens de betonblokken met de bijgeleverde kwast. Herhaal deze stap voor alle betonblokken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de Rubber Seal voor de droogtijd.

# Stap 4. Eerst laag betonblokken verlijmen

Nadat je alle betonblokken op maat hebt gezaagd en hebt beschermd met Rubber Seal, kun je beginnen met het lijmen van de blokken met cellenbeton lijm. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking om de lijm aan te maken. Meng het water en het lijmpoeder in een emmer of speciekuip en gebruik een boormachine met een mixer om het goed te mengen.Plaats de onderkant van de buitenkeuken op zijn plek. Neem het eerste deel van de achterwand en lijm dit tegen de zijwand aan. Gebruik een lijmkam om de lijm gelijkmatig aan te brengen. Verwijder overtollige lijm met een troffel. Controleer met een winkelhaak of de hoek 90 graden is. Verlijm de rest van de betonblokken op dezelfde manier.

# Stap 5. Constructie verstevigen

Om de buitenkeuken te verstevigen, is het advies om elke laag te versterken met ijzeren T- of L-profielen. Meet de breedte van de buitenkeuken en zaag de ijzeren profielen op maat met een ijzerzaag. Plaats de profielen op de betonblokken en zorg ervoor dat ze niet uitsteken. Leg de betonblokken van de volgende horizontale laag op de profielen en markeer op de onderkant waar de profielen komen te zitten. Gebruik een cellenbetonzaag om de groeven te zagen waar de profielen in komen te liggen. Controleer of de groeven diep genoeg zijn. Breng voldoende lijm aan in de groeven en op de bovenkant van de betonblokken van de eerste laag. Zorg dat de stalen profielen op de juiste positie liggen. Plaats de horizontale betonblokken op hun plek en controleer of de profielen in de groeven liggen. Gebruik een waterpas om te controleren of de horizontale betonblokken waterpas liggen. Voeg eventueel extra lijm toe onder een betonblok om deze waterpas te krijgen.

 #6. De bovenkant bevestigen

Plaats de tweede laag betonblokken op de eerste laag en verlijm alle delen aan elkaar zoals in stap vijf. Verwijder overtollige lijm met een troffel en controleer of de hoeken 90 graden zijn. Herhaal deze stappen totdat alle blokken aan elkaar zijn verlijmd. Breng de ijzeren L- of T-profielen aan als versteviging voor het bovenblad en verlijm deze met de bovenste laag zoals in stap vijf. Controleer of het bovenblad waterpas is en voeg eventueel extra lijm toe om het blad waterpas te krijgen.

#7. Een stuclaag aanbrengen

Voordat je de stuclaag aanbrengt, moet je de betonblokken voorstrijken om de hechting van het stucwerk te verbeteren. Breng de voorstrijk aan met een blokkwast en behandel zowel de buitenkant als de binnenkant van de buitenkeuken. Maak het stuc aan volgens de instructies op de verpakking. Gebruik een plakspaan om het stucwerk aan te brengen en strijk het glad. De bovenkant van de buitenkeuken hoeft niet gestuct te worden. Als het stucwerk droog is, schuur je het licht op voor een gladde afwerking.

#8. Plaats het werkblad

De laatste stap voordat je buitenkeuken af is, is het plaatsen van het werkblad. Met een extra werkblad bescherm je bovenkant beter tegen vlekken en vocht. Bij het kiezen van het juiste werkblad is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Graniet, beton of roestvrij staal zijn het materiaal wat het vaakst gebruikt wordt als werkblad. Voor dit voorbeeld gebruiken we tegels.  Meet de breedte en diepte van het blad en snijd de tegels op maat met een tegelsnijder. Plaats de tegels op het blad en controleer of ze passen. Herhaal deze stap voor de andere hoeken en snijd de uiteinden op maat. Maak de tegellijm aan volgens de instructies op de verpakking. Smeer de lijm uit op de bovenkant van de buitenkeuken met een lijmkam. Plaats het hoekprofiel in de lijm op het blad en druk deze vast. Smeer de lijm gelijkmatig uit over het oppervlak en plaats de tegels in de lijm binnen de hoekprofielen. Druk de tegels goed aan. Vul de voegen tussen de tegels en tussen de tegels en hoekprofielen met voldoende lijm om ze te dichten. Veeg alle lijmresten weg met een natte doek voordat de lijm hard wordt.

Nu is het eindelijk tijd om de buitenkeuken in te richten met de juiste functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue, gasfornuis, gootsteen, koelkast, opbergruimte en verlichting. Zorg ervoor dat je dit van tevoren goed hebt bedacht en de benodigde aansluitingen en voorzieningen hebt geïntegreerd in de buitenkeuken. 



Fonteyn TV