De barbecuetoppers van deze zomer

De barbecuetoppers van deze zomer

Het barbecueseizoen is al een tijdje in volle gang. Er zijn al weer flink wat hamburgers, speklapjes en sateetjes verorberd. Lekker, maar de zomer is nog niet voorbij. Om ervoor te zorgen dat het barbecueën niet gaat vervelen, geven we je in deze blog een paar lekkere recepten.

Pulled Pork

Dit lekkere gerecht is de trots van de zuidelijke Amerikaanse staten als Tennessee en North Carolina en wordt ook in Nederland steeds populairder. Zo populair dat het volgens ons wel eens de barbecue-hit van 2015 kan worden. Dit malse varkensvlees heeft zes à zeven uur nodig om te garen, maar is zijn lange bereidingstijd meer dan waard.

Wat moet je doen? Vraag bij de slager om 2,5 kilo procureur: de nek van het varken. Leg dit stuk vlees gedurende zes á zeven uur op een barbecue met een continue temperatuur van zo’n honderd graden. Zorg dat de briketten zich aan één kant van de barbecue bevinden en plaats het stuk vlees op het gedeelte zonder briketten. De warmte zal om het vlees heen circuleren; ook wel indirect grillen genoemd.

Pulled Pork

Om gedurende het hele grilproces een continue warmte te creëren, vul je de barbecue met niet aangestoken briketten. Strooi hier vervolgens zo’n twaalf aangestoken briketten over, die na verloop van tijd de koude briketten zullen aansteken. Deze zogenaamde Minion methode garandeert urenlange warmte. Het is vervolgens de kunst om de barbecue op temperatuur te houden. Zakt de temperatuur, schuif de luchttoevoer dan iets meer open. Stijgt de temperatuur? Schuif de luchttoevoer dan wat dichter.

Check regelmatig de kerntemperatuur van het vlees. Als het vlees na zes á zeven uur een temperatuur heeft bereikt van zo’n tachtig graden, kan het van de barbecue. Laat het vlees zo’n dertig minuten rusten en trek het daarna in een braadslee met twee vorken uit elkaar. Doe de Pulled Pork samen met wat coleslaw op een broodje en smullen maar!

Bierblikkip

Dit gerecht maakt grote indruk, maar is tegelijkertijd heel eenvoudig te bereiden. Door een kip gaar te stomen met bier wordt het gevogelte van buiten knapperig en van binnen sappig. Bovendien trekt de smaak van het bier in de kip.

Bierblik kip

Wat moet je doen? Begin met het leukste werk: drink een blikje bier voor de helft leeg. Schuif hier een kip – gemarineerd naar keuze – overheen en plaats het geheel op de barbecue. Laat de kip volgens de indirecte grilmethode zo’n 75 tot 90 minuten garen onder een gesloten deksel. Laat hierna de kip zo’n tien minuten rusten, alvorens het blikje te verwijderen en serveer! Voor een goede balans zijn er verschillende gevogeltestomers te koop die het blikje – en daarmee de kip –  perfect op zijn plaats houden.

Zalm roken op cederhout

Wil je eens wat anders bereiden dan vlees? Overweeg dan om een lekker stuk zalm te roken op een plankje van cederhout. Dit gerecht is gezond, eenvoudig te bereiden en bovenal erg lekker. Door de zalm te roken op cederhout, trekken de aroma’s van dit hout in de vis waar het gerecht een heerlijke smaak van krijgt.

Zalm op cederhout

Wat moet je doen? Laat het plankje cederhout zo’n dertig minuten weken in een bak met water. Droog de plank goed af, bestrijk hem met olie en strooi er wat zeezout overheen. Plaats vervolgens de zalm op de plank en leg het geheel op de barbecue. Rook de zalm in zo’n vijftien minuten gaar, besprenkel hem met wat citroensap en breng hem op smaak met zout en peper. Zo verras je jouw gasten op eenvoudige wijze met een heerlijk gerecht die je niet op iedere barbecue tegenkomt.



Fonteyn TV