Februari is een maand van verandering. De winter maakt langzaam plaats voor de eerste signalen van de lente. De dagen worden langer en af en toe is de zon al wat feller. Al lijkt je tuin misschien nog in de greep van de winterse kou, deze maand is het ideale moment om weer echt aan de slag te gaan. Je inspanningen in februari leggen namelijk de basis voor een levendige en kleurrijke tuin zodra de lente echt doorbreekt!
Tuinonderhoud februari
Het onderhoud dat je nu in je tuin verricht, is heel belangrijk voor de komende groeiperiode. Van snoeiwerk tot bescherming tegen de laatste vorst. Alles wat je nu doet, speelt een rol in hoe je tuin zich hierna ontwikkelt. In deze tuinkalender februari nemen we je mee langs de belangrijkste taken. En geven we je praktische tips om je tuin klaar te maken voor het voorjaar!
#1. Gazonverzorging in februari
In februari draait je gazonverzorging vooral om het inspelen op het wisselvallige weer. Is de temperatuur zacht en is de grond ijsvrij? Dan kun je kale plekken op je gazon aanpakken. Maak de grond los, zaai nieuw graszaad en druk het zacht aan. Zorg er daarna voor dat de gezaaide plekken vochtig blijven, zodat het nieuwe gras goed groeit. Wanneer het vriest, is het beter om niet op het gras te lopen. Zo blijft het mooi en gaat het niet kapot. En ook als het veel heeft geregend, moet je goed voor je gras zorgen. Om te zorgen dat er niet te veel water op je grasveld blijft staan, kun je kleine gaatjes in de grond maken. Dan kan het water weg en krijgen de wortels van het gras genoeg lucht. Als het heel erg koud wordt, kun je je gras beschermen met een dekzeil dat tegen de vorst kan. Maar meestal is het het beste om je gazon gewoon op zijn eigen manier de winter te laten doorkomen.
#2. Aandacht voor planten en bloemen
Zelfs in de kille februarimaand kun je met de juiste planten al wat kleur toevoegen aan je tuin. Vorstbestendige bloeiers zoals de primula en viooltjes zijn hier heel geschikt voor. Deze winterharde planten kunnen goed tegen de kou en zorgen met hun vrolijke kleuren alvast voor een hint naar het voorjaar! Wanneer het niet meer vriest, is dit ook een geschikt moment om bepaalde planten, zoals citrusbomen en bougainvillea’s, te (ver)planten. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag. Zo bescherm je de planten tegen direct zonlicht, terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Houd de grond ook goed vochtig, want dan herstellen de wortels beter. De toevoeging van kleur in je tuin in februari heeft ook een psychologisch effect. De frisse, levendige kleuren zijn een fijne afwisseling van de grauwe wintertinten. Ze zorgen dus voor een instant boost van je humeur!
#3. Bescherm je tuinmeubelen
In februari is het belangrijk om ook je tuinmeubelen niet te vergeten. Als er nog vorst is of sneeuw valt, kunnen je mooie tuinstoelen of tuintafels schade oplopen. Daarom is het slim om ze goed af te dekken met een stevige, waterdichte beschermhoes. Heb je de ruimte, berg ze dan op in een schuur of garage. Zo blijven ze droog en beschermd tegen de kou. Metalen meubilair kan roesten als het nat wordt, dus zorg ervoor dat je deze extra beschermt of ook binnen zet. Zo kunnen je tuinmeubels na het koude seizoen weer meteen naar buiten, zonder dat je ze moet repareren of schoonmaken!
#4. Snoeiwerk: tijd voor de schaar
Februari is een ideale maand om de schaar in verschillende bomen en struiken te zetten. Het is een goed moment voor het snoeien van vooral bladverliezende soorten, zoals appel- en perenbomen. Deze hebben baat bij een snoeibeurt voordat de sapstroom weer op gang komt. Zo stimuleer je een goede oogst en bevorder je de gezondheid van de boom. Bij het snoeien van fruitbomen verwijder je alle dode, beschadigde en elkaar kruisende takken. Zo laat je meer licht en lucht in de kroon. Ook bij heesters focus je op het uitdunnen en inkorten van oude takken, om nieuwe groei te stimuleren. Coniferen vragen om een meer voorzichtige aanpak. Snoei deze niet te ver terug, want ze lopen slecht uit op oud hout. Beperk je bij deze bomen dus tot het licht in vorm brengen, als je ziet dat ze te veel uitlopen.
Bij al je snoeiwerk is het belangrijk scherp en schoon tuingereedschap te gebruiken om schade aan je planten en ziekteoverdracht te voorkomen. Zorg dat je snijvlakken glad zijn en bedek eventueel grote snoeiwonden met een wondafdekmiddel om infecties te voorkomen. Met deze snoeitips zet je alvast een stap richting een gezonde en bloeiende tuin voor wanneer de lente in volle gang is.
#5. Zorg goed voor je vijver en vissen
Net als in januari [hier kan eventueel een interne link naar de tuinkalender januari] heeft je vijver ook in februari speciale zorg nodig. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je vijver tijdens periodes van vorst niet volledig dichtvriest. Voor een gezonde vijver moet de gasuitwisseling met de lucht namelijk in stand blijven. Alleen dan kunnen je vissen en planten overleven. Je kunt een deel van het ijs voorzichtig openhouden met een speciale vijververwarmer. Heb je die niet, plaats dan een pan met heet water op het ijs tot er een opening ontstaat.
Op de tuinkalender februari mag ook het verwijderen van plantenresten en bladeren uit je vijver niet ontbreken. Dit voorkomt dat er te veel voedingsstoffen in het water terechtkomen, wat de groei van algen kan stimuleren. Pas wel op dat je de vijverbodem niet te veel verstoort! Want dan breng je de overwinterende dieren in gevaar. Ook is het belangrijk dat je je vissen niet voert als het kouder is dan 7 graden. Vissen hebben het moeilijk met eten als het heel koud is, want ze zijn koudbloedig. Hun lichaam is dus net zo koud als het water om hen heen. Waarom moet je ze dan niet voeren?
- Ze verteren het voedsel heel langzaam. Voer kan gaan rotten in hun buik en dat is slecht voor hun gezondheid.
- Vissen eten minder als het water koud is, ze hebben niet veel voedsel nodig.
- Hun lichaam is zwakker in de kou en kan makkelijk ziek worden.
- Restjes voedsel maken het water vies en dat is niet goed voor de vissen.
Wacht dus weer met voeren tot de temperatuur iets omhoog gaat.
Aan de slag met de februari tuinkalender? Kom langs!
Begin vandaag nog met jouw februari tuinkalender en maak je tuin helemaal klaar voor het voorjaar! Kun je wel wat inspiratie of advies gebruiken voor je tuinmeubilair, zoek je nog een mooi tuinhuisje of iets anders voor buiten? Kom dan langs in de showroom van Fonteyn of kijk rond op onze website. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw tuinplannen tot leven te brengen. Bij Fonteyn begrijpen we wat je tuin nodig heeft, welk seizoen het ook is. We helpen je dan ook graag om van je tuin de perfecte plek voor elk moment te maken! Kom langs of bezoek ons online – wij staan klaar voor al je tuinvragen en -plannen.