5 moestuintips van gepassioneerde bloggers

5 moestuintips van gepassioneerde bloggers

Op zoek naar praktische moestuin tips van experts?  Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in moestuinieren. Logisch, want behalve gezonde, biologische groenten en vruchten, levert een moestuin ook nog eens een mooie toevoeging aan je tuin op. Bovendien heeft moestuinieren een rustgevende werking. Heb je de moestuingriep te pakken? Dan is dit dé blog voor jou. Maak kennis met vijf gepassioneerde moestuinbloggers én hun moestuin tips.

De Top 5 moestuin tips

Online vind je eindeloos veel moestuin tips, waardoor je soms door de bomen het bos niet niet meer ziet. De redactie van Fonteyn is daarom op onderzoek uitgegaan naar de fijnste moestuin tips van experts en enthousiaste hobbiesten waar je écht wat aan hebt. Dat bracht ons tot een Top 5 moestuinblogs die volgens niet alleen het lezen waard zijn, maar waardoor jouw moestuinhart harder gaat kloppen en je direct aan de slag wilt!

#1. Moestuintip van My Green Way of Life

Dit is het blog van Isabel van Bergen. Deze zelf omschreven “prille dertiger, bezige bij en grote dierenvriend” deelt creatieve tips over alles wat te maken heeft met een groene levensstijl. Daarbij horen natuurlijk ook leuke tips over moestuinieren. De tip van Isabel heeft alles te maken met duurzaamheid. Waarom dure moestuinelementen kopen als je ook zelf veel kunt maken door materialen te hergebruiken?

“Ga op zoek naar (tweedehandse) pallets met het label ‘HT’ voor Heat Treatment. Deze zijn niet chemisch behandeld.” –Isabel

Een volledige pallet gevuld met potgrond is een prima moestuin om sla in te zaaien of te planten. Dezelfde pallet kan ook rechtop gevuld worden met potgrond voor een kruidenmoestuin. De kruiden die veel water nodig hebben komen onderaan. Voor inspiratie raadt deze groene blogger de volgende boeken aan: ‘Het Moestuinboek van Mme Zsazsa’ en ‘Het Handboek Ecologisch Tuinieren’. Of zoek op Google en Pinterest naar “pallet vegetable garden” of “vegetable garden DIY” voor een zee aan inspiratie. Op haar blog genaamd ‘My Green Way of Life’ volg je al Isabel haar groene avonturen.

#2. Moestuintip van Tuinhuisje van Roos Raak

Blogger Roos Raak is helemaal weg van haar volkstuin met daarop een tuinhuisje. Met haar eigen blog houdt Roos Raak lezers op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent haar volkstuin. Lekker eten en moestuinieren zijn terugkerende thema’s op de website ‘Tuinhuisje van Roos Raak’. Toen Roos in 2011 voor het eerst begon met moestuinieren vroeg zij zich af: “Waar moet ik allemaal aan denken bij het verbouwen van groente?” Al speurend op het internet kwam deze blogger met groene vingers terecht op verschillende moestuinierblogs. Met name het heldere en informatieve blog van Madame Zsazsa viel haar op.

“Ik besloot om te kiezen voor wisselteelt verdeeld over zes vakken. Erg handig, want alles staat overzichtelijk bij elkaar en je weet zeker dat alle groenten in één vak goed samen gaan.” –Roos

Roos deelt deze handige tip voor beginnende moestuinierders. Ga vanaf het begin structureel te werk met je moestuin. Wisselteelt betekent niets anders dan dat op hetzelfde stuk grond gewassoorten worden gewisseld. Dit voorkomt bodemmoeheid en is bovendien goed voor de structuur van de bodem. Hoe je wisselteelt toepast? Dat vind je in de samenvatting over wisselteelt. Ontdek meer leuke tips van Roos op ‘Het Tuinhuisje van Roos Raak’.

#3. Moestuintip van Tuinieren.nl

Tuinieren.nl is een begrip binnen de wereld van tuin- en buitenleven. Namens Tuinieren.nl bloggen gepassioneerde bloggers over alles wat groen is. Daaronder valt uiteraard ook moestuinieren. Onze contactpersoon, tuinierblogger Clarissa Filius, is een actieve moestuinierder die graag kookt met kruiden uit eigen tuin. Clarissa heeft een tip die valt onder de categorie ‘stadstuinieren’. Deze tip is voor alle tuinierders die weinig plek hebben in de tuin of helemaal geen tuin hebben. Ook voor de stadstuinierder is een moestuin binnen handbereik. Hoe dat gaat, lees je in de onderstaande tip:

 “Een moestuin kan overal. Ook als je alleen een balkon hebt, kweek je zelf groenten, fruit en kruiden. Wij zijn fan van de vierkante meter moestuin, hiermee kweek je wel 16 soorten op maar één vierkante meter.” –Clarissa

Een interessante tip voor beginnende moestuinierders die nog in de ‘uitprobeer-fase’ zitten, maar ook voor diegenen die weinig ruimte hebben. Op Tuinieren.nl vind je een uitgebreide handleiding voor het aanleggen van een vierkante meter tuin. Ook in de stadsmoestuin is het belangrijk om te waken voor slakken die je oogst kunnen verpesten. Bescherm je gewassen met schelpen of andere tips tegen slakken.

#4. Moestuintip van Floors Moestuin

Het persoonlijke moestuinblog van Floor. Deze gepassioneerde moestuinierder geniet van lekker buiten bezig zijn tussen de planten. Floor werkt naar een mega moestuin toe waar uiteindelijk alle rassen tomaten, bonen en fruitbomen komen te staan. Op Floors Moestuin geniet je mee van iedere stap richting haar moestuindroom. Als fris begonnen moestuinierder is Floor regelmatig terug te vinden in de tuin. Net als iedere andere moestuinierder loopt ze ook tegen herkenbare vragen aan, zoals: “Hoe deel ik mijn moestuin in?” of “Welke groenten gaan er goed samen?”. Voor dit blog deelt Floor een tip met ons voor de beginnende moestuinierder.

 “Kijk eerst goed naar wat je wilt telen en welke soorten kruiden, groenten en vruchtenvriendjes van elkaar zijn. Een goed voorbeeld zijn wortels en uien, door de geur van de ui raakt de wortelvlieg van zijn pad en weet hij niet waar hij zijn eitjes moet leggen. En omgekeerd wordt de uienvlieg misleid door de geuren van de wortels!” –Floor

Bij het beginnen met een moestuin is het belangrijk om dit soort affiniteiten tussen gewassoorten goed vast te leggen in een moestuinplan. Floors tip is uitstekend te combineren met de wisselteelt tip van Roos Raak door in ieder wisselteeltvak voor gewassoorten te kiezen die goed samen kunnen. Op Floors Moestuin vind je Floors uitgewerkte moestuinplan met zaaitips en meer goede combinaties tussen gewassoorten.

#5. Moestuintip van Madame Zsazsa

Een blog met een sprankelende naam. Bij Madame Zsazsa staat één ding voorop: plezier hebben in het bloggen. Vanuit een boerderijtje diep in de Kempen deelt Madame Zsazsa haar verhalen, tips en gedachtes over moestuinieren. Madame Zsazsa vertelt ook vol passie over haar andere interesses, zoals: naaien, breien en lekker eten. Madame Zsazsa, zo luidt het pseudoniem van de Belgische (moestuin)blogger Kim Leysen. Sinds Kim Leysen in 2006 begon met haar blog heeft de schrijfster veel plezier gehad aan het uitbrengen van een handboek over moestuinieren. Dit boek is een favoriet van veel fanatieke moestuinierders. Een tip van Madame Zsazsa mag daarom natuurlijk niet ontbreken.

“Zaai in een kromme lijn. Kromme lijnen zijn langer dan rechte. Iedereen die wel eens drinkt is tot die conclusie gekomen, het duurt veel langer voordat je thuis bent! En in de holtes die ontstaan kun je groenten zaaien.”

Met deze simpele maar ontzettend praktische tip haal je meer uit hetzelfde stukje moestuin. Oogst meer verse groenten en fruit! Madame Zsazsa raadt aan om traaggroeiende groenten (zoals kolen, prei, selder en pompoenen) te combineren met snelgroeiende groenten (zoals paksoi, radijs, raapjes, kruiden, rucola, raapsteel en sla). De snelgroeiende groenten maken zo optimaal gebruik van de ongebruikte ruimte in je moestuin. Op het blog van Madame Zsazsa vind je meer moestuiniertips.



Fonteyn TV